#潮日放送    東京 4 大跳蚤市集  Shopping 精必去!

2018.01.13
日本東京,主要行程當然是買買買!除了大型商場或潮流小店外,其實 東京 都有不少高質的跳蚤市場,由古著到家品雜貨統統都有,以下 4 個 東京 跳蚤市場推介,最啱 Shopping 精。





#01 DO姐都愛 大江戶古董市場


大江戶古董市場是 東京 其中一個最大型的古董市場,入面總共超過約 250 個檔攤。除了有形形式式的日本古董外,連歐洲、東南亞的古董都可以搵到,絕對是古董愛好者嘅朝聖之地!就算你對古董冇興趣都唔緊要,因為亦有不少獨一無二飾品及衣服等等,連 DO 姐亦專程去尋寶,搵搵心頭好。

市場有各式各樣精緻的日本手工古董陶瓷陶藝品,好似茶壺、清酒杯或碗碟等等。
特別必買的,就是「豆皿」即豉油碟,顏色及 pattern 都好靚,而且價錢划算,送禮自用一流。
(圖:viqpham@IG)
唔好以為跳蚤市場,貨物一定擺放得好雜亂,有些檔攤佈置到好似實體小店。
(圖:ryokuen.tokyo@IG)
仲有不少高質的二手服裝售賣,隨時執到好貨。
(圖:life_is_miracle@IG)
(圖:gateone1989@IG)

大江戶古董市場
地址:日本 東京都千代區丸之內 3-5-1 東京國際會館 1 樓地面廣場
營業時間:9am - 4pm
營業日期:每月第 1 及第 3 個星期日(落雨則取消),確實舉辦日期請參閱官網
交通:JR 山手線有樂町駅,東京國際 Forum 出口步行約 1 分鐘
地圖  按此

#02  時尚集中地 赤坂跳蚤市場


赤坂跳蚤市場每月的第 4 個星期日在六本木 Ark Hills Ark・Karajan 廣場度舉行,這個跳蚤市場充滿濃濃的復古味,場內有多家攤檔,主要是售賣古著及文青風服飾為主,亦有不同本地設計師擺檔,適合 fashion 精。除服裝外,亦有名牌家具、餐具等等,有時更會舉行音樂表演。
(圖:poisonvintage_snap@IG)
服飾種類選擇多,有時還會發現絕版的名牌物品。
(圖:rufflemaltese@IG)
家品亦非常高質,質素媲美高級名店,但價錢平好多。
(圖:maruyumi@IG)
除古著及舊家品外,更不時有本地設計師擺檔,出售自己的作品。
有靚衫買之餘,亦有手作班,教你做小飾物。

赤坂跳蚤市場
地址:日本 東京都港區赤坂1-12-32 Ark Hills Ark・Karajan 廣場
營業時間:11 am - 5 pm
營業日期:每個月第 4 個的星期日
交通:千代田線「赤坂駅」5號出口
地圖 按此

 



#03  毒男天堂 大井競馬場跳蚤市場

 

位於停車場入面的跳蚤市場,每逢周末都會定期舉行!場內大大小小加埋總共有 600 多個檔攤,種類五花八門,服飾店、二手舊物、古董,甚至 CD 唱片通通都有,不過這裡最多的就是玩具,甚麼種類都有,由搪膠公仔到模型,連遊戲機及盒帶都有,絕對是毒男天堂,行一日都唔覺悶。
不難發現絕版玩具及遊戲機。
(圖:paulineremy@IG)
連巨型舊版 Kitty 都搵到。
(圖:paulineremy@IG)
有時仲可以超低價買個名牌袋。
(圖:tokyobundleempire@IG)
如果好彩的話,仲會搵到平價的二手絕版波鞋。
(圖:jamal_senpai@IG)
(圖:wheresthecharm@IG)

大井競馬場跳蚤市場
地址:日本 東京都品川區勝島2-1-2
營業時間:9 am - 3 pm
營業日期:逢星期六及日
網址:www.trx.jp
交通:乘搭 Tokyo Monorail 在 大井競馬場前站落車,步行約 7 分鐘
地圖  按此

#04   歐洲風味  Aoyama Weekly Antique Market

與大江戶古董市場一樣,同是專賣古董的跳蚤市場,但所賣的貨品歐洲風格居多,貨源大多來自北歐。市場有不少歐洲 feel 的瓷器、餐具,亦有不少高貴典雅小飾物,有一瞬間會令人誤以為去了歐洲的 flea market!除咗歐洲古物外,亦可找到日本古物,在這裡只要細心行行找找,就找到心頭好。
貨品大多來自北歐,行這個市場感覺置身於歐洲的 flea market。
雖則說是市集,但檔主對檔攤擺設都落足心機。
這裏的飾物種類特別多,有不少款式在大型商場飾物店都找不到。
亦有不少歐洲式的家品。

Aoyama Weekly Antique Market
地址:日本 東京都澀谷區神宮前5丁目53−70 青山・國際連合大學前廣場
營業時間:10 am - 4 pm
營業日期:逢星期六
交通:澀谷站下車後步行 10 分鐘
地圖 按此

*文章授權轉載自:Hotels.com Blog HK


即 like & follow U Travel Facebook / U Travel IG / 旅遊快搜 Facebook 專頁,緊貼世界各地最新旅遊情報!

相關情報