【旅遊熱話】 一開門驚見大量垃圾 網友分享日本Airbnb中伏記
2018.05.08
2018.05.08
現在越來越多旅人都選擇住Airbnb,因為住宿選擇多,更有機會找到市區的便宜住宿,不過要住入一間好的Airbnb就要看你運氣,因為有時候不好的住宿的確會嚇死人。有網民慳返多少去旅行在網上分享他最近入住Airbnb的不快經歷,一打開門竟然見到上一手遺留大量垃圾的房間!Check-in前預訂房間竟然顯示「此房源不再有效」。


網民在專頁慳返多少去旅行分享指,早前和一班朋友去大阪旅行,因為剛好遇上日本勞動假期,選擇不多,最後只能選擇就近難波的一間bnb。但就在Check in前事主上Airbnb再看房間資料的時候,竟然發現「此房源不再有效」。

「然後話說因為機票時間唔同嘅關係,小樹作為先行部隊就獲委任做攞房專員,訂房朋友共享咗地址同入房方法俾我之後就自己等上機啦。臨上房前我循例打開Airbnb睇多次有關間房嘅資料,之後見到「此房源不再有效」!由於Airbnb app 只容許訂房者同屋主message聯絡,小樹即刻WhatsApp 問訂房朋友點處理啦,之後朋友話:既然入房方法都俾咗咪試先囉」

最後事主按照原定時間上到去bnb,但一打開門竟然看到還有上一手遺留下來的大量垃圾和無人收拾過的床舖,「我第一個反應係究竟呢度係咪真係荒廢左?」




當時訂房朋友已經上咗香港航空嘅飛機準備出發,小樹真心淆底,不過都照message訂房朋友睇吓佢可唔可以幫手處理啦」最後算是好運,朋友的航空要Delay,才能夠成功聯絡到屋主。原來屋企忘記當日有人訂房,屋企得知後馬上叫人來清潔。最後總算有驚無險,不過建議訂Airbnb的各位,要同屋主保持聯絡和臨行前再三確認!

 


為了迎接2020年的東京奧運,日本於6月15日實施新民宿法,允許住宅以Airbnb等的民宿方式租借旅客使用,但最好先跟房東確認是否為「合法經營之民宿」。

如果不想冒險Airbnb,可以上網站「Stay Japan」,它是日本第一家合法民宿的預約平台,可以按照地區或者是住宿需求來搜尋合法的住宿並且預訂。

 

相片和內容分享授權:慳返多少去旅行

即 like & follow U Travel Facebook / U Travel IG / 旅遊快搜 Facebook 專頁,緊貼世界各地最新旅遊情報!用WeChat掃一掃下面QR Code,follow埋U Travel精選內容!

相關情報