【出走袋鼠國】 坐消防車遊澳洲! 消防員教射水「救火」

2018.04.27
文 : U Travel
2018.04.27

在香港除了消防員之外,普遍的市民及遊客絕少機會可以參觀消防車,不過現時在澳洲黃金海岸就有3-9部已經退役的消防車特別改裝成遊覽車,遊客不但可以坐上消防車、在車上開Party,更有真正的消防員做導賞員加司機載你遊覽黃金海岸,落車之後消防員仲會教大家射水「救火」,對消防員行業或者對消防車有興趣的話記得要試試!

 

消防員Richie 5年前開始購入退役的消防車,經改裝後變成遊覽車,提供交通接送、導賞、生日派對等服務,讓普通人都可以一嘗坐上消防車的滋味。

 

車頭放置了消防員平日用的頭盔,仲見到有專業的標籤。

 

落車後Richie仲會拉出車上的水喉,教大家射水「救火」。

 

【詳情】

官網:www.fire4hire.com.au

費用:$35-49澳幣(約$210-294港元)/一小時FIRE4HIRE

 

鳴謝:昆士蘭州旅遊及活動推廣局、香港航空

 

睇埋其他昆士蘭好去處:

>>全澳洲最大駱駝農場 試純正駱駝奶/騎駱駝

>>$10澳幣1KG! 昆士蘭平摘新鮮士多啤梨

>>Farm Stay人均$270住一晚! 睇日落/燒麵包/擲迴力鏢/餵動物

 

即 like & follow U Travel Facebook / U Travel IG / 旅遊快搜 Facebook 專頁,緊貼世界各地最新旅遊情報!用WeChat掃一掃下面QR Code,follow埋U Travel精選內容!

相關情報