搭Jetstar平飛澳洲達爾文好玩攻略!
2018.02.09
2018.02.09
香港冇直航飛澳洲達爾文,搭Jetstar捷星航空係最快、最方便之選!只需喺新加坡樟宜機場轉機,機場嘅娛樂設施豐富,輕輕鬆鬆就已經可以渡過轉機時間! Jetstar係澳洲航空子公司,連丹麥王妃都曾經係坐上客;價錢又相宜,來回達爾文嘅機票單程未稅HKD820左右,連稅都只係2千幾蚊,一個價錢就可以玩轉新加坡同澳洲達爾文,一個旅程,雙倍興奮!大家快啲睇吓達爾文有幾好玩,坐Jetstar又有幾多著數啦!

澳洲達爾文知多啲!

達爾文天氣較為極端,11月至4月是溫暖潮濕的季節,氣溫平均介乎攝氏24.7至32度之間,有不少人公認一月及二月係呢度全年最美的月份,既有充沛和煦的陽光,又有適度嘅雨水滋養大地,絕對是人間絕美的樂土。Jestar接近每日都有往返達爾文的航班,要plan去達爾文玩,真係隨時出及發都冇問題呀!


達爾文有咩玩?

作為一個都市人,平日營營役役嘅追趕生活,真係要俾自己一個休息去玩嘅機會!澳洲達爾文就係大家嘅好去處,因為達爾文唔單只充滿亞洲文心氣息,亦充滿原住民藝術風采。好似有好多色彩斑斕嘅雀鳥嘅貝利泉自然公園潛吓水玩返夠本 (Berry Springs)!夠膽色的話,記得要去埋鱷魚樂園睇鹽水鱷,你可以同佢哋一齊游水添!仲有可以認識到好多街頭表演者、音樂家、工藝品攤檔及國際美食嘅明廸海灘日落市場(Mindil Beach Sunset Market) ,享受一下夜崖市場嘅藝術氣息,唔怪之得當地人有一句諺語:如果您喜歡日落和市集的話,您就會喜歡達爾文!

鱷魚樂園
可以俾你近距離接觸鹽水鱷嘅鱷魚樂園,你夠膽嘅話可以响籠裏面與鱷魚共泳,同隔住個湖睇感覺真係與別不同。

貝利泉自然公園
貝利泉自然公園山明水秀,在這裡潛水不單只可以欣賞到潭底精彩的海洋生物,你更會發現水潭四周原來有很多色彩斑斕的海鳥棲息!