【潮日放送】 東京必食!好味Pancake推介 5 選

2018.02.27

日本人對 Pancake 有幾熱愛,相信大家都知,單單係日本東京呢個地區就已經有數唔盡咁多 Pancake 店,但要食的話就梗係食最好,所以今次我哋就綜合 5間位於日本東京有 Pancake 供應嘅食店,除咗今年中港韓台齊齊跟風勁食嘅 Souffle Pancakes,亦有不同款式,等大家去開東京時可以跟住食!

 

【日本元祖級:Eggs'n Things】

1974 年在夏威夷創立的 Eggs'n Things,喺 2010 年進軍東京後,幾乎每日都大排長龍,嚟到呢度當然就要食最出名嘅「奶油山 Pancake」,雖然奶油量多,但食過嘅人都表示奶油入口即融兼唔膩,而且 Pancake 蛋味濃郁,加埋唔同生果配搭,若你唔介意排隊的話,絕對係東京必食之選。(圖:haruppp_s@ig)

除咗 Pancake 外,呢度仲有其他餐類,可以食完正餐食 Pancake,正呀!(圖:eggsnthings_jp@ig、ted.712.shinomi@ig)

Eggs'n Things

地址:東京都涉谷區神宮前 4-30-2

營業時間:8am-10:30pm

電話:03-5775-5735


【人氣之選:BURN SIDE ST CAFE】

BURN SIDE ST CAFE 係大阪、名古屋大熱 ELK Pancake Cafe 的姊妹店,店內最出名就係家陣係香港熱爆嘅梳乎厘班戟,雖然疊起來有 10cm 睇落好厚,但咬落蛋味濃郁之餘質地非常鬆軟,好味到唔捨得停口!

除咗混合 Ricotta 芝士整成的 White Souffle Pancake 外,店另一必食的一定係 Tiramisu 味,事關 Pancake 底加入 Espresso 及可可粉,最後再加上 Mascarpone Cheese,哇!不得了呀!

BURN SIDE ST CAFE

地址:東京都涉谷區神宮前 4-29-9

營業時間:星期一至五 9:30am - 9pm、星期六、日:8:30am - 9pm

電話:81(0)03-3403-0660


【奇蹟の班戟:Flippers】 

Flippers 的 Pancake,被喻為奇蹟 Pancake,皆因 Pancake 以上宮城縣白石藏王的雞蛋、北海道美瑛牛奶及國產小麥以低溫烘培制成,食落口感綿密纖細緻且有彈性,難為被喻為奇蹟。

除咗原味外,唔同季節亦會推出限定及生果口味。(圖:ta.9208@ig)

Flippers 自由之丘店

地址:東京都目黑區自由之丘1-8-7 3F

營業時間:星期一至六 11am - 9pm、星期日及公眾假期:11am - 8:30pm

電話:03-5731-1185


【人氣第一!軟綿綿的幸福 Pancake】

大家都知道,甜品是有另一個胃負責消化的!根據みんなのパンケーキ部的排行榜,東京的第一位,是位於 Pancake 集中地表參道一帶的「幸せのパンケーキ(幸福 Pancake)」。本店在大阪,自 2015 年 11 月於東京插旗後,至今仍是超人氣人龍店,去年登上日本 Yahoo 甜品部門搜尋字眼第一位,更陸續於全國開設分店,現在已有 16 間分店。食材崇尚天然,使用從新西蘭直輸純度 92 % Manuka honey,加上北海道生牛奶發酵制成的牛油,及用自然法飼育的丹波壽惠雞蛋等,再淋上略帶苦味的焦糖,食落鬆軟綿密,好似食緊輕鬆鬆的白雲一樣,真心超幸福!

招牌幸福 Pancake,沒有添多餘的調味,只在軟腍腍的 Pancake 上灑上少許糖粉,加上焦糖漿,一份有 3 塊,但由於口感柔軟輕飄飄,食晒三份都沒太大罪惡感,約 78 港元。

Pancake 直徑約 7cm 多。

厚度大概 3cm。

橫切面可見 Pancake 空氣感十足。

才剛開門就已經是爆場狀態,來店前可事先在網上預約時間。

Tiramisu Pancake 是表參道限定 menu,使用熱朱古力與意大利軟芝士 moose,再淋上 espresso,切記不要落太多!pancake 索過龍,變得超苦。約 105 港元。

落單後即叫即製,以獨家製法及嚴密溫度管理,每份 Pancake 皆要等足 20 分鐘才上桌,保證 Pancake 以最佳狀態出現。

店員個個可愛年輕,笑容滿分。

店舖位於地下 1 樓,排隊排到上地面是常態。

幸せのパンケーキ 表參道

地址:東京都渋谷區神宮前 4-9-3 清原ビル B1F

電話:+81(0) 3 3746 8888

營業時間:11am - 8pm(L.O. 7:30pm)

交通:乘 JR 至涉谷站步行約 8 分鐘,或乘京王井之頭線至涉谷站步行約 3 分鐘

網址:http://magia.tokyo/


【世界第一:Bills】

2002 年被紐約時報評為「The best breakfast in the world」的澳洲餐廳 Bills,除咗早餐好味外,店內的 Pancake 亦係必食之選。外表平實的 Pancake 冇玩花巧,但勝在加入了意大利乳酪,令甜膩度減低之餘脂肪比例亦減少,而且一啲都唔油膩,再配上香蕉和蜂蜜,K.O 一份話都冇咁易。(圖:iguchizemi2@ig、_kei_hello@ig)

Bills

地址: 東京都涉谷區神宮前 4-30-3 東急 プラザ 表參道原宿 7F

營業時間: 8:30am - 11pm

電話:03-5772-1133





圖片來源:eri_2752@ig、mii_tmo @ ig、billsjapan、pic-harajuku @ ig、BURN SIDE ST CAFE @ fb、flippers.jp、magia.tokyo、mstm_74 @ ig、1910_____gram @ ig、Moke’s Bread & Breakfast @ fb、_ran_i @ ig、zzagaeun @ ig、akaneakanail.617 @ ig、gw007_700wg @ ig

 

 

 

 

即 like & follow U Travel Facebook / U Travel IG / 旅遊快搜 Facebook 專頁,緊貼世界各地最新旅遊情報!用WeChat掃一掃下面QR Code,follow埋U Travel精選內容!

相關情報