【潮日放送】 東京宵夜推介 4 選

2018.02.27
宵夜嘅時間定義,個個人都唔同,我自首,皆因我認為最佳的宵夜時間係夜晚 11:00 先開始,咁點菜、食埋的話,閒閒地都要玩到凌晨兩點,咁先會食得舒服,所以今次就結集咗幾間位於東京啱同我一樣嘅夜鬼去的食店,睇下幫唔幫到「為何深夜總是餓」嘅大家啦!

1/ 健康料理
   chano-ma  (チャノマ) 


 

位於中目黒區,白色主調的餐廳,令環境充滿空間感,感覺舒服。店內的餐點主要是以大量蔬菜製作的日式料理,以及一些有關健康、美容餐單,啱晒女仔同又要食又怕肥嘅人。
另外,除普通座位區外,亦有私隱度較高的包廂位可揀。溫馨提示一下,呢度平均消費係 2,000 - 3,000 日圓,而餐廳規定入場要除鞋,唔想尷尬就記得注意。

除咗有健康餐單外,店內亦有雪糕、薯角等小食,都算多嘢揀。
 

chano-ma  (チャノマ) 
地址:東京都目黒區上目黒 1-22-4 中目黒勧業ビル6F
電話:+81 (0)50 5570 5592
營業時間:星期日至四:11:30am - 2am;星期五、交或公眾假期前一日:11:30 - 4am
交通:東急東横線「中目黒站」,步行 1 分鐘



02/ 高級西餐
       MERCER CAFÉ


位於惠比壽的一間較為高級的靚景餐廳,裝修以簡潔高雅,菜式以西餐為主,如意粉、扒類等,就連高貴嘅松露菜式都有,不過最正係,就算凌晨想飲紅酒或煎塊和牛都好,都唔會有「收爐」咁掃興情況出現,唯一缺點係消費比較高,每人約要 5,000 日圓起。

焦糖戚風蛋糕係店內名物,去到記得要食。
有機蛋松露飯

MERCER CAFE
地址:涉谷區惠比壽 1-26-16 柴田ビル1F
電話:+81 (0)3 3446 1551
營業時間:6pm - 4am(食物 Last order 3am、飲品則 3:30am)
交通:JR 山手線惠比壽站東出口,步行約 6 分鐘、或東京メトロ日比谷線惠比壽站,步行約 9 分鐘




03/ 任飲首選 
       CoCoLo cafe


位於二丁目入口的 CoCoLo,雖然裝修與普通 cafe 冇乜大分別,但就掛滿 Madonna 的各款海報,加上播著美國流行音樂,令人感覺好似去咗外國餐廳。
呢度提供較健康嘅無國籍料理,據知食過的人都覺得呢度嘅料理係幾高質。另外,最特別的係呢度設有酒水任飲,價錢分別係 3,000 - 4,000日圓或是 4,000 - 5,000 日圓,夜晚想同朋友食嘢吹水飲返晚,係一個唔錯選擇。
 
店中其中一款必點的食品,就係呢款墨西哥 crossover 沖繩料理嘅タコライス羽鳥。

CoCoLo cafe
地址:東京都新宿區新宿 2-14-6 早川屋 ビル1F
電話:+81 (0)50 5592 5020
營業時間:星期一至四:11am - 12mn、星期五:11am - 7am、星期六:3pm - 7am、星期日及公眾假期:3pm - 12mn
交通:都營新宿線新宿三丁目站 C8 番出口,步行 2 分鐘





04/ 壽司之選
   魚心 新宿総本店



位於歌舞伎町,魚心出名份量足、新鮮、平,除了有 50 幾款壽司畀你揀外,更有河豚料理、火鍋及海鮮料理等,種類選擇多。而呢度亦幾乎係 24 小時營業,玩到幾點去食都得,啱啱係日本玩到天昏地暗連火車都 miss 埋嘅王宗堯,就因為時間方便去咗食,而佢推介店中的蛋壽司、海膽同鮮蟹柳。

魚心 新宿総本店
地址:東京都新宿区歌舞伎町2-36-3 新宿アシベ会館1F
電話: +81 (0)3 3232 6607
營業時間:星期一至日 11am - 2pm、3pm - 8am

 

 

即 like & follow U Travel Facebook / U Travel IG / 旅遊快搜 Facebook 專頁,緊貼世界各地最新旅遊情報!用WeChat掃一掃下面QR Code,follow埋U Travel精選內容!

相關情報