放閃必去 心形靚景

2018.02.14
全部都係心形,突然間少女心大爆發,仲要係天然靚景,即刻想戀身做 yama girl,表面上親親大自然,實質係要放閃打卡。

 

▲(圖:osampotour@instagram,manamip222@instagram)
 
//延伸閱讀//

1. 鹿兒島- 屋久島
位於鹿兒島縣的屋久島,稱得上是日本的夢幻仙景,靚到十幾年前連宮崎駿都為屋久島創作《幽靈公主》。在這個人間仙景,有一棵出名的繩文杉樹,中間有個心形空間,大到可以爬入樹內,抬頭望天,會見到靚到裂開的心形天空,感覺真係好似置身《幽靈公主》的場景當中。
據聞,將相片變手提電話 wallpaper,就會戀愛運 up up!雖然有點無稽,但去過的遊客都會咁做。信不信由你!

 


2. 沖繩 - 雙拱形岩石
沖繩的陽光與海灘,大家應該享受過唔少,但宮古島市的雙拱形岩石,可能大家未必去過,至少對於唔多愛好潛水的人來講。在這個潛水勝地,有個出名的景點:-雙拱形心形岩石,只要潛入水底,就會見到心形的岩石。如果唔係好識潛水,可以去離宮古島大概 30 分鐘路程的洵間島,岸上已經有座心形岩石,深受少女及情侶歡迎。

 

▲(圖: kimutabigram@INSTAGRAM,y.ym23@INSTAGRAM)

3. 長崎 - 眼鏡橋心形石
講到長崎最出名的觀光點,必定非眼鏡橋莫屬,每個遊客都會遠距離影張,橋上倒影的「眼鏡」相。不過,好多人都忽略橋下仲有個打卡位,就係石牆隱藏著 3 個心形石,其中一塊,因顯現出英文字母「i」形狀,被解讀成「I love you(我愛你)」的含義。又據聞,在心形石許願好靈驗,尤其關於愛情事。

 


4. 島根縣 - 明屋海岸
鍾意睇天然岩石,一定要去島根県,事關隱歧一帶有好多千奇百怪形狀的岩石,好似蜥蜴的蜥蜴岩或似蠟燭插在海上的蠟燭岩,其中一個不得不去的就是明屋海岸的屏風岩中,發現一堆參差不齊岩石群中間,有個穿窿的心形洞,不過要等潮退時先可以近距離影相。

//延伸閱讀//

 


5. 北海道 - 豊似湖
位於北海道的豊似湖,是日高山脈襟裳國定公園内唯一的自然湖,有人覺得形狀似馬蹄,所以別稱叫「馬蹄湖」,但只要從上空俯瞰的話,會清楚見到豊似湖比較似心形。要睇到心形,最好的方法就是搭直升機,但窮 L 如我,只能徒步抵達湖邊,但睇落心形無咁明顯。不過,據當地人說,只要你搭到 ANA 由羽田去帶廣的飛機,在空中會見到豊似湖,但航綫唔多,真係要靠運氣。

 


6. 栃木縣 - 渡良瀬遊水地
與豊似湖一樣,要在空中俯瞰先睇到心形的渡良瀬遊水地。是建於 80 年代的人工湖,起初只係圓形,後來為保留湖附湖邊的歷力遺迹,慢慢變成心形。要完整影到心形湖,都只能靠飛機。不過,栃木県附近的景色都相當靚,係睇夕陽的最佳位置。

 

▲(圖: chankenjohnny@INSTAGRAM,keikoa12@INSTAGRAM)

7. 瀨戶內海 - 小豆島
相比其他心形景點,位於瀨戶內海香川縣的小豆島的「心形」好細,只有手掌心大-心形樹葉。當然唔係周街都有,好多人都會去有二千棵橄欖樹的橄欖公園,隨處可見心形的橄欖葉,自拍呃 like 一流;仲可以將摘到的心形葉製成書籤做紀念品。另外,《魔女宅急便》真人版也曾經在此取景,你可以借來「魔女掃帚」扮飛天影相,影出來幾何亂真!

 

即 like & follow U Travel Facebook / U Travel IG / 旅遊快搜 Facebook 專頁,緊貼世界各地最新旅遊情報!用WeChat掃一掃下面QR Code,follow埋U Travel精選內容!

相關情報