日本地方名物推介之飲食篇 - 日本旅遊 - U Travel 旅遊論壇 ::台灣,日本,韓國,英國,新加坡,澳門,自由行::旅遊討論區
遊玩情報     香港周圍遊     遊記     周末去邊度     特集     旅遊貼士    
發新話題

[飲食] 日本地方名物推介之飲食篇

日本地方名物推介之飲食篇

日本多美食就係人都知,而且每個地方都有其特產及名物。
今次想同大家分享一下栃木縣宇都宮既餃子~

宇都宮餃子堪稱全日本第一,單是開在宇都宮的餃子專門店已達30多間。
煎、煮、炸、蒸各式其色,梗有一種0岩你食~

JR宇都宮東口外更立有一維納斯餃子雕塑,
樣貌都幾…. 獨特下

由東京乘新幹線到宇都宮只需50分鐘,鍾意食餃子既朋友千祈唔好錯過喇~
個人而言最鍾意食煎餃,如果有紫蘇葉做餡就最正~

宇都宮餃子協會:   http://gyozakai.com/

唔知大家有咩日本地方名物好推介?

附件

煎餃

本帖最近評分記錄
八月は夢花火 私の心は夏模様 ~井上陽水 「少年時代」
成條街都是餃子店~ 哈哈~ 好似波鞋街gum wor ~一定很有特色啦gum ~

睇黎真係好好食呀!!! 果幅相入面果盤有咁多餃子唔知要幾錢呢?

日本人真係好搞笑, 乜都可以立個像

引用:
原帖由 mirotic 於 2008-11-26 17:12 發表
睇黎真係好好食呀!!! 果幅相入面果盤有咁多餃子唔知要幾錢呢?

日本人真係好搞笑, 乜都可以立個像
哈哈,係啦,好似澀谷車站前八公犬個像出名到做左地標~
都幾得意~

日本既餃子同中國大陸既餃子其實有咩唔同?

引用:
原帖由 mistyblue 於 2008-11-26 17:28 發表
日本既餃子同中國大陸既餃子其實有咩唔同?
其實日本既餃子係由中國傳入既
話說二戰時駐守中國東北既日軍好鍾意食北方既餃子
於是戰敗回國後將餃子引入,而餃子可以以菜同肉做餡料好有營養
適合氣候冬寒夏熱的宇都宮,於是在宇都宮發揚光大並深受日本人喜愛~

講到話有咩唔同其實分別又唔太大,我覺得日本鍾意煎餃,
d皮好似比較薄咁囉~

引用:
原帖由 trolleywood 於 2008-11-26 09:59 發表

其實日本既餃子係由中國傳入既
話說二戰時駐守中國東北既日軍好鍾意食北方既餃子
於是戰敗回國後將餃子引入,而餃子可以以菜同肉做餡料好有營養
適合氣候冬寒夏熱的宇都宮,於是在宇都宮發揚光大並深受日本人喜愛 ...
哈哈, 好似乜食物都係中國傳入咁~~~
意大利粉又係marco polo 帶番家鄉

我知~    我知~

我有看蔡瀾嘆世界~ 他說日本餃子皮成塊一樣gum 厚,
中國的沿邊會比較薄,
所以日本餃子癡得無gum 實一定要煎~
中國的就可以水餃啦~

好好味哦~

日本各處美食

日本實在太多好野吃啦~
尤其是九州~ 博多的屋台拉麵啦~  佐賀的魷魚刺身啦~ 鹿兒島黑豚肉啦~
宮崎和牛~.... 柳川鰻魚飯~ 阿, 實在太好味啦

最吸引的是, 他們的料理都好精緻, 看出烹調者真的付出了很多心血去預備呢~

本帖最近評分記錄
  • trolleywood 哩數 +5 回答積極,有圖文配合 2008-12-1 12:10

神戶牛

見到樓上咁多美食,睇到流口水喇~~
宮崎牛出名之外,神戶牛柳都好出名,與米澤牛同松阪牛並列日本三大和牛~

要達到「神戶牛」的標準,最基本的條件是牛隻需於兵庫縣出生及長大,
並擁有純正的但馬牛血統。每隻出生的牛BB,會由政府發出「子牛登記證」,列明血統及打上鼻印,
想假冒都幾難~

附件

credit to JNTO

八月は夢花火 私の心は夏模様 ~井上陽水 「少年時代」

在眾多的日本美食當中, 我最鍾愛的, 其實還是家庭裡面簡單而溫暖的一碗媽媽煮味0曾湯~
全日本不同的地區因應當地物產採用不同的食材泡制而成, 是日本媽媽們的拿手好菜

而最想試的就當然是 海鮮啦~

wow ~

wow wow ~

飛騨牛

飛騨朴葉味噌都好出名
飛驒為山區,高原放牧的飛驒牛、味道肉質好。在圍爐上放上朴葉、飛驒牛敷上味噌、葱、一邊焼一邊享用飯特別好。

飛騨朴葉味噌

最終在另一到飛騨朴葉味噌Hoba miso & 飛騨牛(hidagyu)味噌陶板照片

附件

飛騨朴葉味噌

飛騨牛味噌陶板

本帖最近評分記錄

多謝Lorraine的分享呀
看起來很好吃的樣子啊
有位blogger介紹了飛驒高山牛玉燒
也是很特別、很好吃的樣子~~~~

仲有仙台名物燒牛舌呀~~!!! 聽聞好多人都一試難忘要返去再食, 我都好想試下

發新話題
瀏覽我們
  • facebook instagram  weibo
 U Lifestyle      Beauty      Food      Know