** 大煙霞長洲遊 ** - 旅遊攝影交流 - U Travel 旅遊論壇 ::台灣,日本,韓國,英國,新加坡,澳門,自由行::旅遊討論區
遊玩情報     香港周圍遊     遊記     周末去邊度     特集     旅遊貼士    
發新話題

** 大煙霞長洲遊 **

** 大煙霞長洲遊 **

2008年11月17日, 一個煙霞較大的日子, 我獨自走到長洲遊玩, 這個地方我有很多年無來過了, 尤其張保仔洞, 更是從來未入過去睇, 於是就襯呢個機會也入去逛逛, 當然唔少得島上的其他風光啦, 但由於煙霞越來越大, 結果好多風景都不想拍了. 相片不經修改直出, 請細心觀賞.

全輯在 : http://www.pbase.com/specialteam/cheung_chau_2008

#1  這是碼頭的風景

#2 碼頭市集

#3 我選擇徒步再往北走, 不租單車

#4 拿了一支 250mm 反射鏡出來開始亂玩一通

#5 在堤路中遇見的一朵大紅花, 在順光下又有一番味道, 我改用 14-24mm 以2.8 光圈拍攝

#6 在觀音廟外的風景, 這時煙霞還不算大

#7 這就是張保仔洞的入口 !!

#8 拍海浪, 有乜野好玩, 玩玩反射鏡lor

#9  在長洲墳場親恩亭附近, 草地上有人種了各樣的鮮花, 一束起兩束止 (有些好似係假的!!) 我見這玫瑰真得很假, 我又影一影呢

#10  在山頂道往南氹時還見的路標

#11  這關公忠義亭, 我記得幾歲大, 到長洲住渡假屋時經過的, 我想當年的樣子一定不是這樣

#12 這就是球場後的玉虛宮吧!!

#13  來多張正正經經的呢

#14 這是在花坪落東灣的一條小路呢

#15 碼頭附近海鮮檔的街呢
你鏡頭下既長洲風光特別好咁~
而且好有假日feel~
八月は夢花火 私の心は夏模様 ~井上陽水 「少年時代」

# 8 好得意呀
請問反射鏡係咩原理可以令到波浪變哂波波架?

我鍾意no. 12 , 13 wor...
好有呢個旅遊發展局既feel!

引用:
原帖由 mistyblue 於 2008-11-20 01:27 發表
# 8 好得意呀
請問反射鏡係咩原理可以令到波浪變哂波波架?
這種就是反射鏡

通常都使用於天文, 野生動物拍攝上, 因為佢鏡中間有塊向內的鏡作反射, 使原本長一倍的鏡身縮短, 因為佢在散景位時會受中間的鏡片影響, 所以會出現一個個圈的散景

發新話題
瀏覽我們
  • facebook instagram  weibo
 U Lifestyle      Beauty      Food      Know