** 西貢 蠄蟝石頂 ** - 旅遊攝影交流 - U Travel 旅遊論壇 ::台灣,日本,韓國,英國,新加坡,澳門,自由行::旅遊討論區
遊玩情報     香港周圍遊     遊記     周末去邊度     特集     旅遊貼士    
發新話題

** 西貢 蠄蟝石頂 **

** 西貢 蠄蟝石頂 **

蠄蟝石頂, 位於香港新界西貢東萬宜水庫之北岸, 與吹筒拗往西灣山之路相連, 蠄蟝石百多米高, 是和萬宜一帶類似的柱狀節理岩石構成, 山中突出, 於西灣亭下車往吹筒拗行不久已清楚可見, 往石之路看似很近, 但山路卻非常難看, 由矮林封閉, 尤其入夜後完全看不到路徑, 遠山作指引也難找到出口, 因此要很有經驗之朋友才適宜前往, 否則很易生意外. 在這裏可以飽覽萬宜水庫四方風景, 右有橫頭墩, 前島為水徑頂, 左拍獨孤山, 前望糧船灣大蛇頂, 日落方向於擺頭墩一帶, 身後則可遠眺蚺蛇尖及鹿湖一帶.

全輯在 : http://www.pbase.com/specialteam/kam_kui_shek_teng

好靚既些連綿山脈呀!
我以前都有行過蚺蛇尖,果陣時真係手腳並用......

d 相真係好靚呀~
原來西貢有個咁既地方,唔知點讀既呢?
由日頭到黃昏既天色變化,到d雲仔既形狀都好有趣呀~~
八月は夢花火 私の心は夏模様 ~井上陽水 「少年時代」

好鍾意第 12 幅呀~~~d 雲影得好有動感
景野好遼闊

d 相好靚呀!
你個pbase album d 相更靚
同上面一樣,我都行過蚺蛇尖,真係爬上去唔易,落山更難!
不過前面的女仔著牛仔穿 converse 加斜袋都行到上去(行到死下死下咁)
我哋又嚟跳出香港!

當然,你 d 相係影得好靚就唔在講啦。
其次o既係
西貢果邊的萬宜水庫真係好靚,
沿住行可以行三四個鐘,
去到不同的小島。
之前我就坐船去過一個私人島,叫大蛇灣,
看似是伶仃島,但其實島後就係連接住萬宜水庫果邊的路啦!

引用:
原帖由 turqoise69 於 2008-11-13 10:10 發表
d 相真係好靚呀~
原來西貢有個咁既地方,唔知點讀既呢?
由日頭到黃昏既天色變化,到d雲仔既形狀都好有趣呀~~
多謝先呀, 地方名讀 "擒" " 渠" 石頂   , 如果有行過去大浪西灣, 鹹田灣, 係西灣亭出發時, 到達看得見萬宜水庫的位置便會看見山中突出的石呢

引用:
原帖由 weareready 於 2008-11-13 10:25 發表
當然,你 d 相係影得好靚就唔在講啦。
其次o既係
西貢果邊的萬宜水庫真係好靚,
沿住行可以行三四個鐘,
去到不同的小島。
之前我就坐船去過一個私人島,叫大蛇灣,
看似是伶仃島,但其實島後就係連接住萬宜水庫果邊的路啦! ...
大蛇頂我都未去呢, 呢個可能係下次目標

風景好靚,不過"蠄蟝石頂" 令我想起獎門人"估邊個地名有"

發新話題
瀏覽我們
  • facebook instagram  weibo
 U Lifestyle      Beauty      Food      Know