日本旅行小手信,買到停不了 - 日本旅遊 - U Travel 旅遊論壇 ::台灣,日本,韓國,英國,新加坡,澳門,自由行::旅遊討論區
遊玩情報     香港周圍遊     遊記     周末去邊度     特集     旅遊貼士    
發新話題

[購物] 日本旅行小手信,買到停不了

日本旅行小手信,買到停不了

大家去日本,有無d買手信買到癲的經驗?我有好多,因為實在好鍾意d小手工,偏偏日本呢d真係勁出色,公仔造型可愛,好多布藝小手工又精緻到不得了,有d幾百日圓有交易,唔算貴,但買下買下都幾和味。不過,我有個毛病,每次買的時候,都諗住買黎送俾朋友,心諗:「呢個送俾A君,呢個送俾B君......」結果總會俾好多籍口自己買多D,但最弊係,每次返到香港,攤開D手信,就會唔捨得,最終都是送埋D臨上飛機時買番黎的草餅、和果子等等,至於D得意手信,就全部留番俾自己
各位收過我草餅的朋友,下次黎我屋企,望到D有趣飾物,請望多幾眼,因為呢D可能曾經有機會係屬於你既.......

附件

仙台松島的小風鈴

呢D係大內宿見到的

布製小蘿葡

呢D小手工,我絕對忍唔到手,一定會買

本帖最近評分記錄

木製小人偶

除了布藝小手工之外,木製的小人偶,亦都是我至愛,每次都忍不住,一對一對買,結果咁多年,一對都未送過俾人,最終自己收埋哂,無辦法,真係太可愛了

附件

隻布豬好得意哦~ 日本人好嚴謹, 做的東西都好細致, 要好又耐性先可以做到gum漂亮的手工呢

同我一樣, 好多時我又係買時原本打算送比朋友, 但結果都係唔捨得留番比自己, 呵呵呵 !!

不過近這些年頭, 我已經冇刻意一定要買手信送比人 (除o左公司要買o野食外). 只係如果見到果件野, 會令我即刻想起那個人, 覺得好適合佢o既, 我先會買比佢.

大家咁話啦,買番黎的手信,無論有幾多,都永遠覺唔夠,最衰日圓咁貴,好想去日本玩,好掛念佢地d得意公仔呀

附件

引用:
原帖由 Kit 於 2008-10-30 03:41 發表
最衰日圓咁貴,好想去日本玩,好掛念佢地d得意公仔呀
好彩我剛去完返來先o甘貴. 我暢時7.2幾我都覺貴, 但現在8.幾, 真係.........

角館娃娃

田澤溯西瓜

松島娃娃

秋田稻庭烏冬 及 秋田名物---順菜

仙台鮮市巨峰堤 及 水密桃
本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 jacqueline 於 2008-11-2 13:13 發表
角館娃娃

田澤溯西瓜

松島娃娃

秋田稻庭烏冬 及 秋田名物---順菜

仙台鮮市巨峰堤 及 水密桃
田澤溯西瓜好像好新鮮...不過帶唔到返香港啦...
多謝你們的分享...如果送男仔的手信有咩好?
我哋又嚟跳出香港!

發新話題
瀏覽我們
  • facebook instagram  weibo
 U Lifestyle      Beauty      Food      Know