紅葉相片分享 - 日本旅遊 - U Travel 旅遊論壇 ::台灣,日本,韓國,英國,新加坡,澳門,自由行::旅遊討論區
遊玩情報     香港周圍遊     遊記     周末去邊度     特集     旅遊貼士    
發新話題

[經驗分享] 紅葉相片分享

紅葉相片分享

每到十月,就想起日本的紅葉,翻看舊照片,最難忘的是十月的東北,當時由福島出發,先往磐妻吾梯,然後往仙台,再往青森,若是拍照發燒友,就不要錯過往奧入瀨,必定不失望,而另一推介紅葉絕境,是弘前,首次看到街道兩旁仿如火焰,有幾震撼,看相就會明白了.

本帖最近評分記錄

弘前相片

這是弘前城的街道兩邊,驟眼看,仿如火焰般,是我東北之行最難忘的情景之一

附件

弘前街道

鳴子峽

東北另一紅葉名所是宮城縣的鳴子峽,去日本看紅葉,最緊要每天早上看新聞的紅葉情報,當日正是看新聞知道鳴子峽是紅葉最盛期,故吃過早餐,便立即起程駕了兩個小時,一嘗追紅葉的滋味,結果總算有回報,最好笑是與日本人一起爭位拍照,其實,日本人年年都會看紅葉,為什麼仍然會熱情不減呢?

附件

鳴子峽

十月的弘前

東北看紅葉,強烈推介弘前

附件

弘前城

弘前街頭

弘前城公園

Kit, 近兩年鳴子峽多災多難, 因為暴雨成災, 經常塌山泥而要封路, 好多時又係遇正秋天, 所以d朋友呢兩年去鳴子峽, 都難見其秋色.

咁我真係好彩啦,第一就見到咁靚的鳴子峽,而呢次東北之行,是咁多年來最感動一次,經常心思思想去多次,每次聽到人話去京都睇紅葉,我都勸佢不如去東北啦!no2,你點睇?

Kit, 東北係我至愛, 某程度上比北海道更正, 我會好偏心, 京都的紅葉, 真係差少少, 但都係睇月份啦, 如果十一月底先出發, 咁京都就變成最佳選擇, 但可以選擇的話, 都係十月中下旬東北係首選, 京都實在太多遊客, 有時都幾無癮, 東北就相對少好多人, 影相好正, 慢慢影, 唔駛逼住向前行, 況且東北咁大, 仲有大把地方可以去呢, 特別係溫泉, 好多正的溫泉都未去, 一定要試下.

抱返溪流

我都係對東北情有獨鍾,但之前去,主要是映相,無乜點浸溫泉,有點可惜,途中我去了抱返溪流,可惜落雨,否則相信都會是一個超級靚景

附件

雨中的抱返溪流

往八甲田山的途中,因風景太靚而決定留底影相,結果令行程大為延誤,但都覺值得的 ...

不停影紅葉,因為實在太靚了

引用:
原帖由 No2 於 2008-10-27 09:12 發表
Kit, 近兩年鳴子峽多災多難, 因為暴雨成災, 經常塌山泥而要封路, 好多時又係遇正秋天, 所以d朋友呢兩年去鳴子峽, 都難見其秋色.
我就係no. 2 所講的其中一個去唔到鳴子峽的人. 係舊年10月o既事, 因暴雨塌山泥去唔到, 仲要係只係差一日的時間, 如早一日去就冇事了. 世事就是這樣吧 !!

引用:
原帖由 No2 於 2008-10-27 22:02 發表
Kit, 東北係我至愛, 某程度上比北海道更正, 我會好偏心, 京都的紅葉, 真係差少少, 但都係睇月份啦, 如果十一月底先出發, 咁京都就變成最佳選擇, 但可以選擇的話, 都係十月中下旬東北係首選, 京都實在太多遊客, 有時 ...
每次講起東北, 我都諗起坐遊船遊十和田湖, 絕靘. 約一個鐘的航程, 每一秒, 你的雙眼及相機快門都停不了. 還有蔦溫泉的蔦沼, 長沼...

其實京都也靚, 但又真係d人多到不得了.

十和田湖

十和田湖

蔦沼

蔦沼

長沼

菅沼

菅沼
本帖最近評分記錄

真係好靚呀~~
呢d 咁靚既風景,唔洗專業相機/水準,隨手都可以影到張靚相呀
我都鍾意十和田湖,但印象最深都是奧入瀨,一邊行,一邊影相,結果行了差不多四小時,好倦,但景色實在好靚,幾倦都覺得抵既!

附件

十和田湖

滿山紅葉

奧入瀨溪

其實去東北睇紅葉,不得不去奧入瀨,去之前無諗過,可以行足幾個鐘,最難得是,每行幾步都有靚景,令你不得不停低,拍幾張相,望多幾眼,之前有朋友去過,撞正落雨,乜都睇唔到,好彩我去個次,天公造美,是好晴朗一天,之後睇番相片,都好記得當時一刻的感動

附件

奧入瀨

奧入瀨

引用:
原帖由 Kit 於 2008-10-30 03:28 發表
我都鍾意十和田湖,但印象最深都是奧入瀨,一邊行,一邊影相,結果行了差不多四小時,好倦,但景色實在好靚,幾倦都覺得抵既!
你行了四小時. 哈..., 我行得仲耐過你, 我行了5個鐘, 仲要一路行一路食麵包做午餐tim, 不過又唔覺倦WOR. 因為行下影下, d 時間好快過.

引用:
原帖由 Kit 於 2008-10-30 03:28 發表其實去東北睇紅葉,不得不去奧入瀨,去之前無諗過,可以行足幾個鐘,最難得是,每行幾步都有靚景,令你不得不停低,拍幾張相,望多幾眼,之前有朋友去過,撞正落雨,乜都睇唔到,好彩我去個次,天公造美,是好晴朗一天,之後睇番相片,都好記得當時一刻的感動

我去那天好彩都係好好天, 好靚. 但見第二日我走就下雨, 景色真係差很遠很遠.

奧入瀨 - 銚子大滝

奧入瀨 - 銚子大滝

奧入瀨

奧入瀨

奧入瀨

十和田湖

十和田湖

十和田湖

十和田湖 - 瞰湖台

奧入瀨好澎湃呀。 wowoww
XD

紅葉真系好靚!各位又影得好靚!

超靚呀~~舊年我就10月1號飛~但見到黃葉既次數就唔係話十分多~因為始終果一段既時間都係岩岩先轉天氣,但見到既一子部份都已經令我好印象深刻~
我曾經睇過雜誌,但係我就唔記得左係新XX定係U Magazine,佢既封面係講"日本黑山"
唉~~我睇到入去,越睇就越流晒口水喇~ ,因為真係好靚~並唔係所講既一個靚字就可以形容到~但我之後再留意返HK既旅行團~好似冇咩團係去依個地方架喎~
唔知有冇人去過~可以講一講係點樣去既呢~
BeENo

我剛剛 11 月底去左箱根得好少紅葉咋, 因為好多都仲未紅~~~~好失望呀........

附件

東北紅葉 or 北海道珊瑚草

Kit, 東北奧入瀨紅葉相靚絕

一年前計劃2008夏去東北夏祭 + 奥入瀬渓流, 住宿6個月前訂好.
6,7 月地震,只好取消東北行程, 變西日本鐵道10日之旅, 遺憾!!

現在計劃2009年10月紅葉之旅, 東北奥入瀬渓流 or 北海道網走市珊瑚草 +旭岳紅葉 (層雲峡去過了)

發新話題
瀏覽我們
  • facebook instagram  weibo
 U Lifestyle      Beauty      Food      Know