遊玩情報     香港周圍遊     遊記     周末去邊度     特集     旅遊貼士    
 34 12
發新話題

考完會考 6月中-7月頭去咩地方玩好??

考完會考 6月中-7月頭去咩地方玩好??

先頭諗過去日本 14 日,不過 YEN 太貴,所以都唔想去..... cost 太高了

有咩地方係適合係呢段時間去??
有無諗過去下台灣環島遊?我覺得考完會考非常合適!
我哋又嚟跳出香港!

引用:
原帖由 taipeilover 於 2008-10-11 18:14 發表
有無諗過去下台灣環島遊?我覺得考完會考非常合適!
幾多日好??去邊D地方??
我去過一次環島遊 5 日
去多次無妨    台灣絕對好玩~~

回復 3# fathnoi 的帖子

你上次環島遊五日就玩完?!咁快~~~~

去左邊呀?
XD

引用:
原帖由 sophiasun 於 2008-10-13 02:58 發表
你上次環島遊五日就玩完?!咁快~~~~

去左邊呀?
高雄-->日月潭-->台中-->台北

首推台灣!!!!

或者...返大陸玩都唔錯!
去雲南麗江啦!

引用:
原帖由 AShin 於 2008-10-13 10:56 發表
首推台灣!!!!

或者...返大陸玩都唔錯!
去雲南麗江啦!
唔知點解佢地唔鐘意去大陸
聽聞麗江好靚,d水道好似幾得意

麗江昆明都好值得去。
我以前會考之後好大想頭要去歐洲或者去日本玩一個月,但其實果時都係0靚仔一名,無錢又唔會問阿媽拎,所以想平budget 咁玩既話會考後去大陸都唔錯~~~~~~~~~

fathnoi, 咁你下次去台南啦,一個墾丁要玩盡都可以留到 2至 3 日呀

附件

麗江古城

平安符

水車道

XD

麗江古城內的水道,真係好得意,而用途亦很廣,包括第一道水是飲用的, 第二道用來洗菜,最後一道水是用來洗衣服的。而麗江另一出名的是雪山,玉龍雪山長年積雪,很是莊觀。
如果有咩問題,可以問我吧~
我哋又嚟跳出香港!

回復 8# sophiasun 的帖子

麗江真係幾靚
可惜果班o靚仔o靚妹無乜詩意 = =

墾丁我都想去下,d人講到好好咁
仲想出埋小琉球...

引用:
原帖由 taipeilover 於 2008-10-13 15:32 發表
麗江古城內的水道,真係好得意,而用途亦很廣,包括第一道水是飲用的, 第二道用來洗菜,最後一道水是用來洗衣服的。而麗江另一出名的是雪山,玉龍雪山長年積雪,很是莊觀。
如果有咩問題,可以問我吧~ ...
港龍入雲南要轉機/車??
係呀,我去雲南個時都見到d靚景真係可以出口成詩 ga~
港龍有飛機去昆明,但係要轉機先去麗江
不過每年暑假旺季都好像有包機前往 ga, 可以check 下
啱晒你放暑假啦!
我哋又嚟跳出香港!

華東都好似唔錯

跟團去五六日都係二千幾三千

引用:
原帖由 taipeilover 於 2008-10-14 18:45 發表
係呀,我去雲南個時都見到d靚景真係可以出口成詩 ga~
港龍有飛機去昆明,但係要轉機先去麗江
不過每年暑假旺季都好像有包機前往 ga, 可以check 下
啱晒你放暑假啦! ...
出口成詩 ?? 講2句當時作既來聽下!

去台灣環島遊10日大約幾錢到??

搭港龍,換d企企理理既民宿就 ok 了

引用:
原帖由 fathnoi 於 2008-10-19 23:21 發表

去台灣環島遊10日大約幾錢到??

搭港龍,換d企企理理既民宿就 ok 了
我個fd 上個月玩了兩個星期環島,都係 $8000 左右

民宿.....要看看邊間, 唔係間間都平 wor

不過可以申請台灣青年旅遊證, 就算民宿都有折!

可以去以下網頁看一看

http://www.youthtravel.tw/youthtravel/
我哋又嚟跳出香港!

引用:
原帖由 taipeilover 於 2008-10-20 11:00 發表

我個fd 上個月玩了兩個星期環島,都係 $8000 左右

民宿.....要看看邊間, 唔係間間都平 wor

不過可以申請台灣青年旅遊證, 就算民宿都有折!

可以去以下網頁看一看

http://www.youthtravel.tw/youthtravel/ ...
total 用左 $8000?? 去左咩地方

引用:
原帖由 fathnoi 於 2009-3-16 23:08 發表

total 用左 $8000?? 去左咩地方
佢呀, 都環遊了大半個台灣, 又上阿里山, 又去墾丁、花蓮、台南及其他大城市
只要唔介意住hostel 都玩到呢個價
我哋又嚟跳出香港!

引用:
原帖由 taipeilover 於 2009-3-17 04:55 發表

佢呀, 都環遊了大半個台灣, 又上阿里山, 又去墾丁、花蓮、台南及其他大城市
只要唔介意住hostel 都玩到呢個價
穿洲過省係咪搭高鐵??
不過高鐵去唔到東部.....係咪要搭客運?? 收費如何??

引用:
原帖由 fathnoi 於 2009-3-17 23:58 發表

穿洲過省係咪搭高鐵??
不過高鐵去唔到東部.....係咪要搭客運?? 收費如何??
不是的啊, 都是坐自強號的, 或是坐巴士的
收費啊, 我說不到啊, 太多不同的收費標準啦, 不過大概是高鐵的一半左右, 你可以去台鐵的網頁看看吧
我哋又嚟跳出香港!

引用:
原帖由 taipeilover 於 2009-3-18 02:22 發表

不是的啊, 都是坐自強號的, 或是坐巴士的
收費啊, 我說不到啊, 太多不同的收費標準啦, 不過大概是高鐵的一半左右, 你可以去台鐵的網頁看看吧
1. 日月潭
2. 墾丁
3. 埔里+清境

呢3個地方邊個最值得去?

引用:
原帖由 fathnoi 於 2009-3-18 16:17 發表

1. 日月潭
2. 墾丁
3. 埔里+清境

呢3個地方邊個最值得去?
三個都好值得去呀,不過 1+3 可以一齊去
你可以高雄入,一個星期玩晒三個地方就最fit 了!
我哋又嚟跳出香港!

引用:
原帖由 taipeilover 於 2009-3-18 09:57 發表

三個都好值得去呀,不過 1+3 可以一齊去
你可以高雄入,一個星期玩晒三個地方就最fit 了!
我最想去阿里山丫
加埋呢3個地方要幾多日?

引用:
原帖由 fathnoi 於 2009-3-18 22:23 發表

我最想去阿里山丫
加埋呢3個地方要幾多日?
其實阿里山同清境一點都不近, 阿里山在嘉義, 清境在南投,

阿里山要 2天
清境要 2 天
墾丁要 2 天
7 天的話將會是  10 個趕呀
我哋又嚟跳出香港!

引用:
原帖由 taipeilover 於 2009-3-19 09:23 發表

其實阿里山同清境一點都不近, 阿里山在嘉義, 清境在南投,

阿里山要 2天
清境要 2 天
墾丁要 2 天
7 天的話將會是  10 個趕呀
咁10 日夠唔夠?

引用:
原帖由 fathnoi 於 2009-3-23 10:23 發表

咁10 日夠唔夠?
10 天就可以慢慢的玩呀, 你有幾多日假期呀
我哋又嚟跳出香港!

引用:
原帖由 taipeilover 於 2009-3-23 02:31 發表

10 天就可以慢慢的玩呀, 你有幾多日假期呀
unlimited...xd

引用:
原帖由 fathnoi 於 2009-3-23 17:24 發表

unlimited...xd
咁不如去足 15  日環島啦
去台北坐 Eva 2 星期票最低都係$900-1000 左右
我哋又嚟跳出香港!

引用:
原帖由 taipeilover 於 2009-3-24 04:27 發表

咁不如去足 15  日環島啦
去台北坐 Eva 2 星期票最低都係$900-1000 左右
我會用 asia miles 換飛,機票唔係問題
我只係concern abt 落左地之後個 cost
其實一日一個人大約要花幾多錢(全部消費)

引用:
原帖由 fathnoi 於 2009-3-24 16:22 發表

我會用 asia miles 換飛,機票唔係問題
我只係concern abt 落左地之後個 cost
其實一日一個人大約要花幾多錢(全部消費)
你就好啦
其實都好難預, 你心目中每日住的價位會幾多呀
我哋又嚟跳出香港!

34 12
發新話題
瀏覽我們
  • facebook instagram  weibo
 U Lifestyle      Beauty      Food      Know