台北必吃食府 - 台灣旅遊 - U Travel 旅遊論壇 ::台灣,日本,韓國,英國,新加坡,澳門,自由行::旅遊討論區
遊玩情報     香港周圍遊     遊記     周末去邊度     特集     旅遊貼士    
發新話題

[飲食] 台北必吃食府

台北必吃食府

黎緊會去台北,大家有冇食過好食的餐廳?可以分享下嗎?

推介鼎泰豐雖然是"行"了一點,但真是很好吃啊~~

回復 2# Rempei 的帖子

我上次去已經食過喇,真係幾好...anyway 都多謝你o既回覆!!!

台灣朋友說,呢間小食糖水店不可錯過:
仙芋仙

附件

永康牛肉麵

伍角船板

這間店我上次去的時候,是去了台北店,就在美麗華百貨附近。
食品我覺得有70-80分,最緊要是環境好靚,間店鋪好靚x10,放了好多木雕,好似art gallery一樣。
www.five-dime.com.tw

引用:
原帖由 fafa022382 於 2008-12-18 05:02 發表
這間店我上次去的時候,是去了台北店,就在美麗華百貨附近。
食品我覺得有70-80分,最緊要是環境好靚,間店鋪好靚x10,放了好多木雕,好似art gallery一樣。
www.five-dime.com.tw ...
上左網站睇,真係好靚!! 氣份好好, 好有style~~~如果好食真的值得一去!

回復 7# Cassiopeia 的帖子

伍角船板得個裝修特別
食物選擇唔多, 而且唔平
所以唔好抱太高期望...

肥前屋 鰻魚飯

引用:
原帖由 railman 於 2009-1-3 20:32 發表
肥前屋 鰻魚飯
請問响邊度呢~~~

肥前屋d 鰻魚飯好肥美wor~
我都好想知係邊呀~~~
八月は夢花火 私の心は夏模様 ~井上陽水 「少年時代」
上網搵的 , 有錯請更正~~~

肥前屋
電話:02-2561-7859
地址:台北市中山區中山北路1段121巷13號之2一樓
(捷運中山站出步行約 10 分鐘)
菜式:日式
營業時間:
平日: 午餐11:30-14:30;晚餐17:30-21:00
假日: 午餐11:00-14:30; 晚餐 17:30-21:00
備註: 逢星期一休息

唔該你呀Devilming
離捷運站都好近下,下次去台北一定要去試下
八月は夢花火 私の心は夏模様 ~井上陽水 「少年時代」

西門町的牛店~

引用:
原帖由 ayukinki 於 2009-1-16 08:57 發表
西門町的牛店~
牛店? 食咩架? 鐵板牛?

牛店

大約要NTD200一碗
但真係好食過良品牛肉麵 超多倍!!!!!

西門町牛店~~~

mark 低先~~~
thx~~

冰館,幾時去都係咁好食

附近仲有永康牛肉同X泰豐添,可以一次過食哂~正

永康牛肉同X泰豐我就吃過,你講個間下次真係要去下
去台北,當然唔少得去士林吃雞排...

附件

太和殿的麻辣火鍋

麻辣湯底的豆付和鴨血是任加的

請問太和殿的地址?

麻辣火鍋 beside 太和殿

鼎王 is very good too ~~
http://www.tripodking.com.tw/aboutus.php

原燒日式燒肉店
http://www.yuanshao.com.tw

太和殿地址:
台北市信義路四段 315 號
http://www.taihodien.com.tw

太和殿的鴨血 yummy yummy ~~

好香啊,香氣都飄到我這裡來了。色香味俱全啊

發新話題
瀏覽我們
  • facebook instagram  weibo
 U Lifestyle      Beauty      Food      Know