遊玩情報     香港周圍遊     遊記     周末去邊度     特集     旅遊貼士    
發新話題

[經驗分享] 東北咁過祭

東北咁過祭

尋晚電視介紹東北既祭典,好似幾有趣wor~
雖然東北唔係香港人熱門既旅遊地方,但其實都好多野玩~
有無人去過可以分享下?
我都未去過,個節目拍得好靚,己經成功咁引誘到人去旅行。

好想去岩手縣渣牛牛

周國賢個 blog 有節目 recap 同埋相睇。
http://hk.myblog.yahoo.com/bra-bra
XD

未呀.......................
本帖最近評分記錄
  • trolleywood 哩數 -1 無意義留言 2008-9-30 18:52

日本東北其實係好精采的地區, 比北海道更值遊覽!!  不過始終交通較為不便, 好多靚地方都係要乘巴士, 有好多溫泉區都係好天然原始, 秋天係最靚的季節, 夏天四大祭亦係好有特色, 不過人山人海, 好難訂住宿!!

http://visit-japan.jp/event/200709.html

呢個網介紹好多日本節慶祭典, 幾詳細ga ~

引用:
原帖由 catandralph 於 2008-9-30 10:58 發表
http://visit-japan.jp/event/200709.html

呢個網介紹好多日本節慶祭典, 幾詳細ga ~
唔錯~~
我都好想去日本呀~~ 幾時有假放呢~

上次去東北係租車玩,一玩玩左兩星期,去咁多次日本,覺得最好玩就係東北,其次係北海道。10月紅葉真係靚到唔可以形容,而且天氣又好,好想去多次。

東北係咪即係仙台果度呀?
我好想去呀~~~

東北地區最大的城市係仙台, 可惜現在冇直航機去仙台, 只能從東京出發, 車費貴, 車程遠, 不過可能咁先令到東北仲係比較少遊客!

引用:
原帖由 soniayau 於 2008-10-3 18:38 發表
東北係咪即係仙台果度呀?
我好想去呀~~~
仙台係東北宮城縣既城市,出名牛舌同海膽~

引用:
原帖由 trolleywood 於 2008-10-6 17:41 發表

仙台係東北最大既縣,出名牛舌同海膽~
哇, 海膽!!! 啱哂我~~不過日本有邊度唔出名海膽呢??? 北海道又係海膽
咁仙台仲有咩玩呀?
仙台真係無咩好玩, 最鍾意佢個機場, 以前有直航機時, 最鍾意飛仙台, 因為無乜人!  過關唔駛五分鐘, 出市區又快, 可以即時轉車走!!  不過好鍾意食佢的炭火燒牛舌, 次次都要食番餐先走.

仙台,可以遊下,松島!
風景都唔錯架!

去松島通常會坐船遊覽,但上到船,發現D人其實對海鷗興趣最人,一百日圓買包蝦條,係船頭係咁餵,D海鷗又鬼咁醒目,可以好準確好快趣咁用口接住拋出的蝦條,好搞鬼,另外,松島有個魚市場,都有好多新鮮壽司食,除此之外,都無乜特別,有D失望,大家唔好預期咁高

八月剛遊完東北兩星期,好好玩,由於東北的交通不太方便 (較關西),我suggest大家可以自駕遊,車內設有GPS非常方便,只需輸入景點/食店/ hotel 的電話號碼,便有導航了。

引用:
原帖由 jacqueline 於 2008-11-2 12:53 發表
八月剛遊完東北兩星期,好好玩,由於東北的交通不太方便 (較關西),我suggest大家可以自駕遊,車內設有GPS非常方便,只需輸入景點/食店/ hotel 的電話號碼,便有導航了。 ...
我家姐都剛自駕遊去完,佢話係外地渣車個感覺都唔錯, 不過要小心個邊的道路規則同香港唔同, 最好上網看看info 或者補鐘先
我哋又嚟跳出香港!

日本人揸車好守規,一般都係開30-60咪,好慢,不過highway就超快,over160咪以上

引用:
原帖由 jacqueline 於 2008-11-6 10:51 發表
日本人揸車好守規,一般都係開30-60咪,好慢,不過highway就超快,over160咪以上
over160咪以上? 計返落去咪成 200 幾km/hr?
我哋又嚟跳出香港!

如果冇國際車牌又唔想自駕遊,可以用JR Pass, 平過每程俾.又可以坐新幹線.

發新話題
瀏覽我們
  • facebook instagram  weibo
 U Lifestyle      Beauty      Food      Know