韓國的牛肉 - 韓國旅遊 - U Travel 旅遊論壇 ::台灣,日本,韓國,英國,新加坡,澳門,自由行::旅遊討論區
遊玩情報     香港周圍遊     遊記     周末去邊度     特集     旅遊貼士    
發新話題

[飲食] 韓國的牛肉

韓國的牛肉

成日去韓國旅行都會想試下正式的韓國燒烤
但我勸大家都係諗清楚先, 或者試豬肉就算 (韓國甚少好似香港咁有唔同肉選擇的烤肉店)
因為韓國的牛肉真係超貴~~~~~~~~
唔怪得聽過朋友話牛肉係矜貴到可以用黎送禮= =
但係最失望的係俾左咁多錢諗住試下靚牛肉, 點知d 牛肉係一d都唔特別,甚至係無牛味, 淨係feel 到自己食緊肉

我去果間仲有好多明星去過tim 呀 (見到誠俊哥個簽名), 真係唔知係失手定真係咁唔掂
真的嗎?
咁你呢餐牛食左幾錢呀?

好貴呀~~~~~~食到5星級酒店的dinner buffet 啦~

引用:
原帖由 soniayau 於 2008-9-26 18:50 發表
成日去韓國旅行都會想試下正式的韓國燒烤
但我勸大家都係諗清楚先, 或者試豬肉就算 (韓國甚少好似香港咁有唔同肉選擇的烤肉店)
因為韓國的牛肉真係超貴~~~~~~~~
唔怪得聽過朋友話牛肉係矜貴到可以用黎送禮= =
但 ...
有無相片可以分享下,俾我們「流下口水」呢?
我哋又嚟跳出香港!

配料~~~~~有生洋葱, 生蒜, kimchi 等......我可以說今餐唯一得著就係知道傳統韓式燒烤點樣食(個大嬸專門教我地)

留意!! 佢聲稱一碟入面有兩款牛肉(價錢相差成一百蚊!!), 但完全睇唔出and 食唔出= =
而叫兩碟的原因(叫左最貴同最平果兩款)係因為佢逼的......唔俾叫一款

韓燒咁出名,反而係韓國本土就咁難食?仲要係明星都捧場添wor...
聽講韓國既石鍋牛肉飯都好出名,你有無食過?

d 牛肉係咪好厚身呀?
XD

引用:
原帖由 soniayau 於 2008-10-3 15:33 發表
配料~~~~~有生洋葱, 生蒜, kimchi 等......我可以說今餐唯一得著就係知道傳統韓式燒烤點樣食(個大嬸專門教我地)

留意!! 佢聲稱一碟入面有兩款牛肉(價錢相差成一百蚊!!), 但完全睇唔出and 食唔出= =
而叫 ...
唔係wor...d牛肉好似都幾新鮮下...
流口水....

引用:
原帖由 turqoise69 於 2008-10-3 15:45 發表
韓燒咁出名,反而係韓國本土就咁難食?仲要係明星都捧場添wor...
聽講韓國既石鍋牛肉飯都好出名,你有無食過?
無呀~~~因為行程太趕喇~~食唔切, 有晚係supermarket 買杯面同kimchi 食咋
下次啦~~~但下次真係要做足research, 香港人去過推介先敢去

南韓水原的牛肋骨好有名氣!

去過南韓的水原(Suwon), 當地的牛肋骨極之有名, 據說1人份要30000韓圜。

引用:
原帖由 Rebeccaleung 於 2008-10-8 13:55 發表
去過南韓的水原(Suwon), 當地的牛肋骨極之有名, 據說1人份要30000韓圜。
噢!!! 30000 won, 我果餐d咁既牛肉差唔多貴成半, 我諗我真係俾人劏
發新話題
瀏覽我們
  • facebook instagram  weibo
 U Lifestyle      Beauty      Food      Know