遊玩情報     香港周圍遊     遊記     周末去邊度     特集     旅遊貼士    
發新話題

飲茶

飲茶

而家想搵返間似樣D既酒樓都冇
你地飲茶有咩推介?

其實我最鍾意都係去大會堂
但衰在遠,又要早早去到霸位
不過佢仲保留有人推車仔賣點心
而且野食都好正,最好味真係果個炸魷魚鬚
諗起都想食
說真的, 蓮香樓真的不錯bor...
懷舊得黎ok bor..好過陸x 多多聲
而且價錢ok,  d野又真是幾好食
每個人平均都是40-50元
不過, 可能因為舊..d 衛生真的麻麻...
加上, d waiter 親疏有別...熟就對你勁好...唔熟就十問九唔應......
但真是幾大開眼界lor

本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 ivychan610 於 2008-7-11 17:31 發表
說真的, 蓮香樓真的不錯bor...
懷舊得黎ok bor..好過陸x 多多聲
而且價錢ok,  d野又真是幾好食
每個人平均都是40-50元
不過, 可能因為舊..d 衛生真的麻麻...
加上, d waiter 親疏有別...熟就對你勁好...唔熟就十問九 ...
其實都想去見識下好耐
我想問佢懷舊到咩程度?? 有個痰罐喺腳邊果d真係有d驚

引用:
原帖由 soniayau 於 2008-7-17 18:33 發表

其實都想去見識下好耐
真是很舊架..... 睇下幅圖就知

附件

引用:
原帖由 soniayau 於 2008-7-17 18:33 發表

其實都想去見識下好耐
咁又唔洗咁擔心
聽聞而家果d痰罐都唔會有人吐痰嫁啦
We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars.

引用:
原帖由 Dorothy 於 2008-7-21 11:30 發表

咁又唔洗咁擔心
聽聞而家果d痰罐都唔會有人吐痰嫁啦
係ar.. 個d 痰罐依家多是用來俾人倒洗杯個d 水者....
唔會再用來吐痰...
不過, d 衛生認真麻麻...同高級餐廳當然無得比la

引用:
原帖由 ivychan610 於 2008-7-21 16:33 發表

係ar.. 個d 痰罐依家多是用來俾人倒洗杯個d 水者....
唔會再用來吐痰...
不過, d 衛生認真麻麻...同高級餐廳當然無得比la
咁都好d, 最好only 倒洗杯水la, 如果倒d 菜汁都好嘔心.....

引用:
原帖由 Dorothy 於 2008-7-11 10:48 發表
而家想搵返間似樣D既酒樓都冇
你地飲茶有咩推介?

其實我最鍾意都係去大會堂
但衰在遠,又要早早去到霸位
不過佢仲保留有人推車仔賣點心
而且野食都好正,最好味真係果個炸魷魚鬚
諗起都想食 ...
大會堂美心我同屋企都係好愛去的
推車仔之餘又多款選擇
d鬼佬遊客又要一齊等位
個度星期日真係好熱鬧

另外,講開懷舊
荃灣對上大帽山對下的川龍"彩龍酒樓"都係好出名
好多人專登晨咁早渣車上去飲
亦都可以看完大帽山日出後再加上早茶,一樂也
http://www.openrice.com/restaurant/sr2.htm?shopid=426
本帖最近評分記錄
我哋又嚟跳出香港!

最近去銅鑼灣鳳城飲茶
雖然冇推車仔,但味道都真係唔錯,而且比大會堂平d
勁推介佢個腐皮卷,炸到金黃色又唔會太多油
入面d蝦仲要好脆呢,好味到……
而家諗起都想食呀
We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars.

引用:
原帖由 taipeilover 於 2008-7-22 11:48 發表

大會堂美心我同屋企都係好愛去的
推車仔之餘又多款選擇
d鬼佬遊客又要一齊等位
個度星期日真係好熱鬧

另外,講開懷舊
荃灣對上大帽山對下的川龍"彩龍酒樓"都係好出名
好多人專登晨咁早渣車上去飲
亦都可以看完大帽 ...
係ar....
川龍"彩龍酒樓"都係好出名...
以山水泡茶聞名

曾經有次去過吃過佢既山水豆腐花
很正,異常香滑

蝦餃皮薄餡靚,內裏的蝦大大的
大包分量也相當大,
最喜歡走到二樓雅座,可以一面品茶、品嚐山水豆腐花,一面享受微風吹拂,感覺清新怡人。

發新話題
瀏覽我們
  • facebook instagram  weibo
 U Lifestyle      Beauty      Food      Know