有人去過墾丁嗎?? - 台灣旅遊 - U Travel 旅遊論壇 ::台灣,日本,韓國,英國,新加坡,澳門,自由行::旅遊討論區
遊玩情報     香港周圍遊     遊記     周末去邊度     特集     旅遊貼士    
 52 12
發新話題

[行程] 有人去過墾丁嗎??

有人去過墾丁嗎??

有人去過墾丁嗎??
如果8月尾去價錢係咪都好貴??
有d咩要注意? 有冇直航去到?
住咩地方好?

million thx!!!!!!!!!
我有去過呀~~
長榮同中華都有直航
記得去墾丁公園~~好有陽光氣息的!!!

引用:
原帖由 meochen 於 2008-11-30 11:26 發表
我有去過呀~~
長榮同中華都有直航
記得去墾丁公園~~好有陽光氣息的!!!
唔知民宿方面近排興住邊度呢?
我哋又嚟跳出香港!

墾丁的位宿很便宜,那裡有很多民間開的飯店,價錢合理,約九百台幣左右,晚上可以在海邊看日落,還有記得去逛夜市。不過如果你是自由行的話,去到那裡會較不方便,因為外出遠的地方需要開車,一是你到那裡去租車自己開,二是打的,那價格會較貴。如果你會開電單車的話,那會很方便,那裡有很多電單車租到,約兩百至三百左右。

引用:
原帖由 tejroger 於 2008-12-3 15:33 發表
墾丁的位宿很便宜,那裡有很多民間開的飯店,價錢合理,約九百台幣左右,晚上可以在海邊看日落,還有記得去逛夜市。不過如果你是自由行的話,去到那裡會較不方便,因為外出遠的地方需要開車,一是你到那裡去租車自己開,二是打的,那價格 ...
Thanks!!
其實係個邊開車危唔危險? 同埋係唔係有國際車牌就得?
我哋又嚟跳出香港!

如果識鴐車就最租車,或者包架車去玩,因為我上次自已去,等車等到死,又好灑!
以及我住福華酒店,我就覺得好好啦!還在酒店租了一架單車,早上踏單車都幾好feel架!而且不是太多車,我踏了兩個小時,又去了帆船石,小徑民宿,花園紅了,以及路經一個民宿叫海洋玫瑰,個老闆娘好好人,同我地講了好多野。
加多句,酒店早餐都非常唔錯。

MayMay 小姐快訊 
玫瑰。墾丁。》》》
墾丁大街過帆船石後再直行至香蕉灣路口轉右向海邊方向便是,徒步約 30 分鐘。
地址:屏東縣恆春鎮鵝鑾里船帆路 247 號
電話:08-885-1122 
房價:雙人房由 NT 1,800 (HK $450) 起
網址:http://uukt.idv.tw/inn/hym.htm 

其實又唔駛打的嘅,如果係住民宿,可以叫老闆介紹包車玩。我六月尾七月頭係墾丁玩都係包車之嘛。
一日大約NT3000左右,但係我個架係VAN仔,因為有6個人去。總之越多人包車就平D喇。而且你包唔同size的車,價錢都有分別。

墾丁都有好多綿羊仔租 tim
XD

綿羊仔租貴唔貴AR?

咁有無人住過夏都呀?
我黎緊都會去墾丁,唔知大家覺得邊o的地方must要去呢?

鵝鸞鼻燈塔公園,好靚,一定要去

大家好,小女子剛加入你們的大家庭
我們一行4人會在2月尾出發先到高雄再到墾丁,但頭尾只有5天,
第一日晚機到達已22:00...............
有什麼好介紹 &要注意??
多謝   多謝!!!!!!!

hello.
高雄我唔太熟,印象中都係食下夜市同埋旗津風車公園、夜遊愛河、打狗大英領事館係必去既;購物的話,可以去大型商場「漢神巨蛋」。

至於墾丁
高雄入墾丁的話,就要留意車既班次,例如國光客運、中南客運、高雄客運、屏東客運都有車前往 B
你第幾日開始入墾丁?如果有車牌既話,租車就最方便,墾丁好多景點都係沿海邊或者公路 26號的。

買手信、食野:墾丁大街
影相、感受全台灣最南端既話:鵝鑾鼻
觀星:龍磐﹙可 join local tour ﹚
wild camping : 貓鼻頭
睇古城 feel 既野:恆春古城 ( 主要睇四個城門)
另外,可以去睇埋海生館,雖然無沖繩咁靚,不過都可以比你玩足一日。當然唔小得去到墾丁海灘 hea下 hea下,加埋住靚民宿啦。

XD

引用:
原帖由 candychau 於 2009-2-11 16:48 發表
大家好,小女子剛加入你們的大家庭
我們一行4人會在2月尾出發先到高雄再到墾丁,但頭尾只有5天,
第一日晚機到達已22:00...............
有什麼好介紹 &要注意??
多謝   多謝!!!!!!! ...
歡迎歡迎, 有問題隨時發問!

引用:
原帖由 sophiasun 於 2009-2-11 17:17 發表
hello.
高雄我唔太熟,印象中都係食下夜市同埋旗津風車公園、夜遊愛河、打狗大英領事館係必去既;購物的話,可以去大型商場「漢神巨蛋」 ...
多謝!! 多謝資料

我有車牌,但台灣好似係左呔..........

睇下幫唔幫到你,上壹仔個網搵到的一段交通介紹。

如 果 沒 有 車 牌 , 筆 者 勸 你 別 去 墾 丁 , 因 為 此 地 屬 鄉 郊 地 區 , 區 內 公 共 交 通 工 具 只 有 30 分 鐘 以 上 一 班 、 行 得 慢 如 踩 單 車 兼 要 兜 勻 整 個 區 域 的 「 墾 丁 街 車 」 巴 士 , 計 程 車 主 要 只 來 回 高 雄 及 墾 丁 之 間 , 在 街 上 絕 難 遇 上 , 很 難 乘 車 遊 遍 整 個 地 區 , 所 以 大 部 分 遊 客 都 會 在 墾 丁 租 車 , 而 因 為 墾 丁 的 泊 車 地 方 不 多 , 租 車 時 又 以 便 宜 的 機 車 為 首 選 , 所 以 出 發 前 最 好 還 是 到 運 輸 署 花 $80 拿 個 國 際 牌 。 雖 然 墾 丁 大 多 是 狹 窄 的 單 線 公 路 , 但 路 面 平 滑 , 甚 少 急 彎 , 車 亦 不 多 , 大 多 駕 駛 者 都 是 優 優 閒 的 開 車 , 有 點 像 香 港 假 日 下 午 的 鹿 頸 , 感 覺 輕 鬆 。 而 且 道 路 以 台 26 線 公 路 為 主 線 , 再 加 幾 條 屏 東 縣 道 , 結 構 簡 單 不 易 迷 路 , 大 部 分 地 方 車 程 都 在 30 分 鐘 以 內 。 最 好 的 地 方 差 不 多 所 有 大 路 口 都 有 詳 細 路 牌 , 清 楚 指 示 名 勝 方 向 , 只 要 知 道 要 去 的 地 方 叫 甚 麼 名 字 , 根 本 不 太 需 要 看 地 圖 , 唯 一 要 習 慣 的 是 台 灣 屬 左 地 區 , 行 車 方 向 跟 香 港 相 反 , 轉 路 口 時 就 要 特 別 留 意 了 !

2月尾墾丁遊客應該不多,交通不繁忙,你有車牌應該可以應付到啦!因為果度的路好易認,好好揸。

我1月中先去過,我自己冇車牌,係朋友開車,好快就適應咗左呔,沿住海邊揸車,好舒服。

個人最喜愛景點:

睇日落:除咗關山之外,船帆石、香蕉灣都好靚!另外,我學潛水的當地教練仲帶咗我去埔頂的某一角,真係靚到喊呀,不過我唔識路,你可以試下問下當地人啦,佢地都好nice好好客!

晚上:
龍磐草原睇星 - 記得帶電筒,因為要行一段路出去
鵝鑾鼻燈塔 - 燈塔梗係要夜晚去睇啦,不過夜晚鵝鑾鼻公園會關門,在正門係入唔到去架,要當地一d識路的人帶你在後面入去,係咪好刺激呢?不過印像中好似有d 夜晚的local tour 都會帶去。

食:
後壁湖漁港 (好似香港的街巿食肆咁)- 食魚生,三個字:平!靚!正!

Enjoy your trip!! 墾丁係一個我一去到就愛上的地方,忍唔住半年內已經返咗去2次了,希望你都會喜歡她啦!

引用:
原帖由 luen 於 2009-2-21 01:25 發表
2月尾墾丁遊客應該不多,交通不繁忙,你有車牌應該可以應付到啦!因為果度的路好易認,好好揸。

我1月中先去過,我自己冇車牌,係朋友開車,好快就適應咗左呔,沿住海邊揸車,好舒服。

個人最喜愛景點:

睇日落:除咗關山之外,船帆石、 ...
後壁湖漁港 (好似香港的街巿食肆咁)- 食魚生,三個字:平!靚!正!

Wow..我未聽過添,係唔係好似香港的漁港咁架? 似西貢食野環境? 乾唔乾淨? 有幾平?
我哋又嚟跳出香港!

回復 14# candychau 的帖子

2月底的高雄及墾丁,天氣早晚温差大
但現在已開始回暖了!
需注意的是要先排好行程,這樣玩才不會浪費時間;給你介紹一個地方參考【高雄-墾丁地道人】他們會不用錢幫你安排【高雄-墾丁】觀光行程
只要寫好他們的【行程需求單】,他們就會幫你忙了。
1. 您的姓名:
2. 確定的人數:
3. 想要吃的美食:
4. 想要玩的活動:
5. 想要去的地方:
6. 想要住宿的酒店:
7. 往返的交通工具:
8. 預定到達時間、地點(機場):
9. 預定離開時間、地點(機場):
10. 其他需求:
歡迎來信預約(討論)
聯絡人:Prince
E-mail:e0930852119@yahoo.com.tw
網址:http://hk.myblog.yahoo.com/prince-23242324
為保障您的資訊安全,請回覆至私人信箱

回復 22# Tunnel 的帖子

請問四月墾丁音樂季會不會加價?

墾丁包車半日遊
2780元/車
2380元/車
4-6人成行(休旅車7人座)

墾丁包車一日遊
3880元/車
3480元/車
4-6人成行(休旅車7人座)

墾丁包車半日遊
3580元/車
2980元/車
7-9人成行(休旅車9人座)

墾丁包車一日遊
5200元/車
4680元/車
7-9人成行(休旅車9人座)

後壁湖漁港,係好似香港的熟食街巿咁啦,衛生情況都差不多。
我自己去食過2次都冇事,除非玻璃肚人士,唔係都唔駛擔心!

平:一碟mix魚生成20塊,係100蚊 -- 台幣!仲係新鮮好味!

附件

影相前,已經忍唔住食咗3份1

其他炒野都好好味

回復 14# candychau 的帖子

Hi Hi ,
我5月底會遊阿里山和墾丁5天,現心思思想去6天,先到阿里山,再由嘉義到墾丁。
可否send 你的行程see see, thanks !

我上年8月都去左墾丁,非常之同意應該包車或自駕,因為我同朋友都無車牌,又無包車,絶對感受到無車係幾咁唔方便。
去恆春,鵝鑾鼻,貓鼻頭,水族館等,完全係不同方向,再加埋你要去潛水及睇日落等,要搭公車係無可能,公車仲要係下午五時前已完全停駛。
我自己就選擇左住南灣民宿,一落樓行過對面就係沙灘,著住泳衣就走落去!
但相對來說,晚上要去墾丁大街就無咁方便,一係叫白牌,或者搭的去高雄此類的長途車,無記錯好似數50台幣一個人,只要話比司機聽響南灣落就OK.

http://hk.myblog.yahoo.com/sun00may/article?mid=6

我六月會去高雄,想順道去墾丁,請問如果由高雄駕車去墾丁要多少時間?在墾丁自駕遊主要景點要多少時間呢?從高雄來回墾丁一天夠不夠?我主要想看風景,會否很趕時間?有人可以告訴我嗎?萬分感謝!

仲有出火要去
墾丁大街嘅夜市一定要去
有圖片:
http://www.baoge.idv.tw/webpage.php?div=div_6&wid=6_6

回復 1# AShin 的帖子

住宿行程資訊
http://blog.yam.com/af000013505/article/22585406

推薦餐廳

迪迪小吃 

在墾丁街上很有名的哦,以南洋菜為主,著重酸辣口味,店裡的菜色都很道地,口味足,香料都是由泰國進口,配合墾丁這兒的地理條件,吸引了不少饕客前來品嚐,尤其它的炒河粉、海鮮湯和炸雞,還有馬來辣味香料魚,特別推薦呦!另外還有起司蛋糕,更是經典,一定要嚐嚐。

不過因為店裡的客人實在太多了,以前客人都要在門口等候一兩個小時才進的來,迪迪姐不忍心,為了避免客人排隊久候,於是採預約制,以一小時為一個用餐時段。想用餐的網友最好前一天先預約,一小時的用餐時間,其實蠻充裕的了,若下個時段沒有人預約,其實要坐多久都可以。

資料後補
推薦:
海鮮炒河粉190、炒飯150、泰式海鮮湯190、椰子雞湯190、特製炸雞180、
竹筍炒雞丁240、馬來辣味香料魚390、酸辣魚390、沙拉類220、
婆羅咖哩牛肉320、起司蛋糕100

電話08)886-1835
地址是屏東縣恆春鎮墾丁里墾丁路86號
             屏東縣恆春鎮墾丁里大灣路176號
訂位時間是PM4:00~AM1:00(只接受前一天訂位)
而營業時間從PM5:30~AM1:00(廚房則到PM11:30)                                                                     
每個星二

AMY'S CUCINA 酒吧餐廳 

屏東縣恆春鎮墾丁路131-1號 (08)8861977
位於墾丁街上一間老字號的手工披薩店,店裡的設計非常別緻,還用老式裁縫車做桌腳,用稻穀、麵條、各式豆類坐店內裝飾,很鄉村的感覺。不過作為食店,店裡的手工披薩是不錯的選擇,風味獨具,不過阿呆要推薦的是店裡的炸花枝圈,真的是又大圈又好吃啊,來店裡一定要來上一盤!

資料後補
推薦:
披薩260、花枝圈200、義大利麵160、潛水艇三明治120、沙拉100、調酒150、
啤酒100
營業時間:11:00am~1:30am
網頁:http://amyscucina.com.tw

平均消費:220~320/人
推薦料理:海鮮pizza、南瓜鮮蝦義大利麵、綜合拼盤
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

冒煙的喬

屏東縣恆春鎮墾丁路2號 (08)886-2631

從高雄到墾丁,《冒煙的喬》引領著南台灣的美式墨西哥餐飲作風,於墾丁迄今已有三年多的時間,墨西哥的重口味與泰式料理已然成為墾丁餐飲文化的兩大主流。

平均消費:220~320/人
推薦料理:煙燻豬肋排、玉米餅總匯拼盤、藍色啤酒海
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

藍海灣坊舍 

屏東縣恆春鎮墾丁路115號  08-8861025 
位於墾丁街上,也是不錯的店,選擇很豐富哦!像日式海鮮拉麵就好大碗,也很好吃,另外韓式泡菜鍋、海鮮總匯火鍋、五更麻辣軟排套餐也頗獲好評哦!而且這裡也提供素食,有另外準備素食用的廚具哦,素食的網友來墾丁用餐可以來這哩,不用再吃隨緣泡麵囉!

推薦:
各式快餐80、全素食火鍋套餐220、韓式泡菜火鍋220、招牌麵食80~150、
現炒青菜80、蔥爆牛肉等各式熱炒100~180、現烤蜜汁雞腿100
營業時間:11:00am~2:00pm 5:00pm~10:00pm
-----------------------------------------------------------------------------------------------
延伸閱讀
http://bbs.conn.tw/index.php?member_code=af000013505

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

52 12
發新話題
瀏覽我們
  • facebook instagram  weibo
 U Lifestyle      Beauty      Food      Know