Our Last polaroid !!! - 旅遊攝影交流 - U Travel 旅遊論壇 ::台灣,日本,韓國,英國,新加坡,澳門,自由行::旅遊討論區
遊玩情報     香港周圍遊     遊記     周末去邊度     特集     旅遊貼士    
發新話題
打印

Our Last polaroid !!!

Our Last polaroid !!!

''Our Last Polaroids "
時間:七月二十五日 至 八月七日
地點:又一城 Festival Walk LOG-ON 入口
內容:
1. 相片分享區 (Blank area for community's photo sharing):在白色背景板上,自由貼上參加作品,旁邊有Post-it/Bostik給大家使用,相片背面雖有你的聯絡方法,以便日後取回原作。這個區域的意義就是我們摸疑當自己的相機吐出一生人之中最後一張Polaroid時的慨嘆心情。相片當然不須要真的是你的最後一張Polaroid,但希望所提交的作品是飄亮而有味道的為主,因為展覽完畢後會把這些一一scan後post上flickr給全球其他Polaroid愛好者欣賞,credit都會一一提及。
2. 主題相片 (Key image of the event):一張大Polaroid作主題相片,見下"徵求支援"。
3. 預選相片展區 (pre-selected best photos from community): 為確保相片展覽有一定的水平,這glass case內的相片是事先筮選過的。見下"徵求支援"。
4. 經典相機展覽區 (Classic camera exhibition):展出大概六十部經典或罕有的Polaroid相機。
5. Film Pack展覽區 (Piles of Polaroid film packs):收藏家大堆頭展示近百款film pack。
6. 產品銷售區:人造皮Polaroid相片儲存箱(六百張),Polaroid木/坡璃相架,680/690系肩袋,Taschen's The Polaroid Book (25th Anniversary edition), etc.
7. 二手資訊交易區 (2nd hand exchange zone):除止定二手賣家外,任何賣家都可於七月二十六日,三時至五時帶同想售賣之Polaroid物品,於此場地自由接洽交易,但冒必把現金交易移離店內現場以免引至landlord complaint。
8. 集體請願簽名收集 (group petition):加你的簽名後,我們會去信Fuji,Ilford etc 表達對延逐菲林生產的訴求。
9. 免費講座 (free seminar):人數上限50至200,地點已談好,只欠時間及內容。應該會於八月中發生,正跟有份量的講者接洽,詳情等確認多一點實況後才跟大家公報。

詳情請到: http://www.alvinhui.com/forum/viewforum.php?f=24
我唔明 polaroid 點解可以唔出~ 我諗 fuji 以為大家只係會用 DC.....

TOP

唔好再講寶麗來啦

一講就好唔開心啦
咁就要同佢講 bye bye
~~

TOP

無計,賺唔到錢。富士應該仲會有即影即有賣,不過已經唔係Polaroid。

TOP

即刻無哂 feel....

TOP

其實Polaroid都差少少唔使死,早幾年已經話唔再出,後來突然又hit番,但最終都逃不過數碼化的追殺........

TOP

睇左 wor~ 不過其實係好少相.....似乎想推 d 幾千蚊 ge 舊機多 d.
不過算啦~ 簽個名,當支持下

TOP

引用:
原帖由 workhard 於 2008-7-30 11:10 發表
睇左 wor~ 不過其實係好少相.....似乎想推 d 幾千蚊 ge 舊機多 d.
不過算啦~ 簽個名,當支持下
算啦,咪同lomo果d展覽差唔多
不過lomo真係識搵錢好多 ……
We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars.

TOP

引用:
原帖由 workhard 於 2008-7-10 12:11 發表
我唔明 polaroid 點解可以唔出~ 我諗 fuji 以為大家只係會用 DC.....
咁, 始終要面對現實, 雖然好多人一收到即影即有相片會無限歡樂, 但喺.... 更多人會覺得, DC抵好多....
雖然兩個唔同世界, 雖然層面有些唔同, 但現實就喺要面對....

TOP

發新話題
瀏覽我們
  • facebook instagram  weibo
 U Lifestyle      Beauty      Food      Know