** 炎夏遊走印洲塘 ** - 香港本地旅遊 - U Travel 旅遊論壇 ::台灣,日本,韓國,英國,新加坡,澳門,自由行::旅遊討論區
遊玩情報     香港周圍遊     遊記     周末去邊度     特集     旅遊貼士    
發新話題

[景點] ** 炎夏遊走印洲塘 **

** 炎夏遊走印洲塘 **

踏入夏季, 天晴的日子終於回來, 又係行山影靚景的好日子, 我和朋友選擇了一個天晴氣朗的平日, 30多度遊走印洲塘一帶, 30多度下由鹿頸, 經雞谷樹下, 鳳坑, 谷埔老圍, 上尖光峒, 老虎石頂, 攀背頂, 再下降荔枝窩才由三椏村出烏蛟騰, 十幾公里的路程, 多半是野獸徑, 雖然難行, 但總算可以拍下我心愛的印洲塘風景照.
全輯在 : http://www.pbase.com/specialteam/fung_hang
先來一些全景照, 可以按圖放大欣賞
#1 鳳坑一帶的風景

#2 連島沙洲

#3 雞谷樹下的風景

#4 過了老虎石頂的風光

#5 攀背頂上盡灠印洲塘風景, 比起吊燈籠又是另一番風景

#6 谷埔一帶的淺灘

#7 鳳坑村落

#8 路旁沙頭角一景

#9 百花爭艷

#10鎖羅盤一景

#11 古村水坑

#12 荔枝窩古村

#13 路上風景

#14 海邊小徑

#15 沿路都是這毛蟲

#16 或者是蟬殼

#17 又或是滿樹甲皮蟲

#18 好彩也有竹節蟲

#19 谷埔老圍的村落

#20 另一條村

#21 天晴樹影

#22 山上滿是花

#23 九瀘頭風光

#24 夕照古道

#25 回程時的煙雲
你好~ 我都好有興趣去行下印洲塘呀
請問可唔可以提供多d 詳情呀?
你地係邊度出發,如何前往,大約行程係點,用了多少時間,需要地圖嗎,如何離開
謝 !!

引用:
原帖由 iamsteveng 於 2010-6-13 14:53 發表
你好~ 我都好有興趣去行下印洲塘呀
請問可唔可以提供多d 詳情呀?
你地係邊度出發,如何前往,大約行程係點,用了多少時間,需要地圖嗎,如何離開
謝 !! ...
HIHI~~ 先講講以上路線初段會好風光明媚, 但中途上山則會入林同難度高咗, 係最尾段由荔枝窩出烏蛟騰會較少風景同悶, 所以有足夠行山經驗同埋有人陪會好些

路線方面可以先係粉嶺站搭56K 小巴往鹿頸, 係總站下車後雞谷樹下方向行, 然後就見車路入村, 一直沿海走會經鳳坑, 到谷埔老圍再係幾間舊屋後開始找路上山, 山路極不似路, 似野獸徑多, 但會發現絲帶, 前人指路, 上到尖光峒後右轉一直向老虎石頂行, 跟住會向攀背頂行山頂路(但都不似路, 可能你行行下仲以為自己走錯 ^_^(方向為向東, 印洲塘風景就在前, 左邊山下為鎖羅盤, 右邊山下為荔枝窩, 出到去開始下降, 一直找絲帶路便可以出番荔枝窩, 跟住開始起程回航, 經三椏村再向九担租行, 最後出番烏蛟騰, 全程會用上6~7小時

WOW...風景好靚呀....

我都吾知有咁既1個地方tim...

香港旅游

一看就想去了,风景太美啊
下龙湾 下龙湾游船三天游

發新話題
瀏覽我們
  • facebook instagram  weibo
 U Lifestyle      Beauty      Food      Know