遊玩情報     香港周圍遊     遊記     周末去邊度     特集     旅遊貼士    
 59 12
發新話題

[經驗分享] 新加坡自由行全攻略(歡迎發問~)

新加坡自由行全攻略(歡迎發問~)

眼見近來都有唔少人想去新加坡
為左方便大家,整左個問題帖
大家有乜關於新加坡的問題都可以問

不過發問之前,唔該各位大大爬下文先善用網上資源

新加坡16間必吃美食總整理

港人未必知道的新加坡美食

新加坡自由行(搵食指南)

新加坡必買手信篇

如果仲有其他問題,(e.g 行程,交通,)乜都好啦
歡迎發問
我會盡我能力幫到幾多得幾多
有咩車可以由新加坡去新山?

香港唱錢好定去到先唱?

大家好 想請教下大家 比D建議我
搭SCOOT 0720上機 大約1105到新加坡  玩4日

DAY1. 去牛車水+林志源+克拉碼頭+夜晚去濱海灣
DAY2. Universal Studios Singapore + S.E.A. Aquarium
DAY3. 動物園+肉骨茶
DAY4. 亞坤+哈芝巷+魚尾獅+Orchard Road

我今個暑期去過S.E.A.好快就睇完

係咪唔洗係香港租WIFIEGG
去到當地先買電話卡就OK?

環球影城 & Lego land 的門票在星買還是在港買便宜?

引用:
原帖由 princess12 於 2014-12-9 11:28 發表
有咩車可以由新加坡去新山?
新加坡機場有巴士直接開到新山的Kotaraya車站

新加坡可以搭MRT到KRANJI站,再轉搭170(前往Larkin車站)、160(前往Kotaraya車站)或CW1(前往Kotaraya車站與Larkin車站)

引用:
原帖由 fiona12 於 2014-12-9 11:42 發表
香港唱錢好定去到先唱?
如果唔係唱好多,其實分別唔大

引用:
原帖由 apple12 於 2014-12-9 11:54 發表
大家好 想請教下大家 比D建議我
搭SCOOT 0720上機 大約1105到新加坡  玩4日

DAY1. 去牛車水+林志源+克拉碼頭+夜晚去濱海灣
DAY2. Universal Studios Singapore + S.E.A. Aquarium
DAY4. 亞坤+ ...
都可以既~

DAY1. 去牛車水+林志源+克拉碼頭+夜晚去魚尾獅
DAY4. 亞坤+哈芝巷+濱海灣+Orchard Road
不過咁樣好D

引用:
原帖由 heather12 於 2014-12-9 12:06 發表
係咪唔洗係香港租WIFIEGG
去到當地先買電話卡就OK?
係呀,買卡都好方便
引用:
原帖由 papa12 於 2014-12-9 12:16 發表
環球影城 & Lego land 的門票在星買還是在港買便宜?
香港上網有賣DISCOUNT門票
星個邊亦有的旅行社/代理賣平飛

引用:
原帖由 mandy12 於 2014-12-9 12:40 發表

香港上網有賣DISCOUNT門票
星個邊亦有的旅行社/代理賣平飛
係邊可以搵到??

MAXWELL FOOD CENTRE 一定要去呀

聖誕節環球影城會唔會有特別節目?

環球影城係米有快證買?

引用:
原帖由 mandy12 於 2014-12-9 12:38 發表

都可以既~

DAY1. 去牛車水+林志源+克拉碼頭+夜晚去魚尾獅
DAY4. 亞坤+哈芝巷+濱海灣+Orchard Road
不過咁樣好D ...
謝謝解答

引用:
原帖由 alan12 於 2014-12-9 12:52 發表
MAXWELL FOOD CENTRE 一定要去呀
天天海南雞飯 正!

引用:
原帖由 ellen12 於 2014-12-9 12:54 發表
聖誕節環球影城會唔會有特別節目?
正常呢D主題樂園節日都會有活動架啦

如果真係平唱
可以去重慶大廈
個rate唔錯

如果係大人,我會建議大家去環球影城
legoland比較啱一家大細多d

新加坡有冇得退稅??

引用:
原帖由 sleepy12 於 2014-12-9 14:59 發表
新加坡有冇得退稅??
睇呢個
http://travel.ulifestyle.com.hk/DetailNews.php?id=ADsRYBEuA3IMKw

去新加坡一定要去睇濱海灣燈光秀

引用:
原帖由 fanny12 於 2014-12-9 15:45 發表
去新加坡一定要去睇濱海灣燈光秀
係咪要比錢上去個個??

引用:
原帖由 bonia12 於 2014-12-9 15:48 發表

係咪要比錢上去個個??
唔洗錢架
你係公園睇就得
一晚有2場
分別7:45同8:45

有冇人食過無招牌?

引用:
原帖由 prince12 於 2014-12-9 16:06 發表
有冇人食過無招牌?
覺得珍寶黑胡椒蟹比無招牌辣椒蟹好食
珍寶比較夠香!無招牌辣椒蟹的湯汁稍鹹,適合配飯

班蘭蛋糕係咪機場買最好? 如果HAND CARRY上機會唔會容易壓爛?
坐SINGAPORE FLYER係咪週六日都好爆?

酒店位於武吉士
地點方便及治安良好嗎 ?

59 12
發新話題
瀏覽我們
  • facebook instagram  weibo
 U Lifestyle      Beauty      Food      Know