遊玩情報     香港周圍遊     遊記     周末去邊度     特集     旅遊貼士    
發新話題

[行程] 香港週末好介紹~~

香港週末好介紹~~

又到weekend 啦~
平日返工咁辛苦,weekend當然要relax下~
大家有d咩心水地方或者活動推介下呢??
我今日入左西貢啦終於!
其實都冇乜野特別野做過……
不過食左個正tea,又hea下沙灘影下相,都唔錯

暑假....梗係出海玩啦...!!就算游下水都好
不過星期日成日都落雨.....灰盡
下個星期日唔好落呀....俾晒錢出海玩
我哋又嚟跳出香港!

我鍾意行舊區  ,油麻地同中上環都係心水~  總之漫無目的行下就好開心,好 relax

引用:
原帖由 taipeilover 於 2008-7-6 23:55 發表
暑假....梗係出海玩啦...!!就算游下水都好
不過星期日成日都落雨.....灰盡
下個星期日唔好落呀....俾晒錢出海玩
出海真係好正!
不過多數都係大班fd先book到遊艇出去海玩~
得幾個人就只會留係沙灘哩

引用:
原帖由 AShin 於 2008-7-11 11:04 發表

出海真係好正!
不過多數都係大班fd先book到遊艇出去海玩~
得幾個人就只會留係沙灘哩
其實出到去有咩玩呢?
除左游下水之外,有咩特別野好玩?

引用:
原帖由 workhard 於 2008-7-11 11:00 發表
我鍾意行舊區  ,油麻地同中上環都係心水~  總之漫無目的行下就好開心,好 relax
我都鍾意油麻地
去電影中心睇場戲,再去美都或者廟街食下野
食完就行下廟街,正呀!

引用:
原帖由 workhard 於 2008-7-11 11:00 發表
遊中上環超正lor....
我可以做響導tim....

不過, 計我話..放假最好漫無目的咁周圍盪......
盡情relax.. 就太好la....

回復 6# Dorothy 的帖子

可以玩 wakeboard(fing頭fing 到暈)、香蕉船 、有攪手的拍埋係沙灘玩下d ball games, teambuilding games 都好happy ga!
我哋又嚟跳出香港!

引用:
原帖由 ivychan610 於 2008-7-11 18:14 發表

遊中上環超正lor....
我可以做響導tim....

不過, 計我話..放假最好漫無目的咁周圍盪......
盡情relax.. 就太好la....
我都係好鍾意行廟街同中上環的人
同埋好喜愛行舊屋村,影下屋村人的生活照..坐下屋村樓下舊式茶餐廳..食下午茶
盪下盪下可以唔覺就成個下晏....
我哋又嚟跳出香港!

引用:
原帖由 taipeilover 於 2008-7-16 10:23 發表

同埋好喜愛行舊屋村,影下屋村人的生活照..坐下屋村樓下舊式茶餐廳..食下午茶
盪下盪下可以唔覺就成個下晏.... ...
haha~原來大家都係表面年輕,內裡戀舊 ge~
引用:
原帖由 taipeilover 於 2008-7-16 10:23 發表

盪下盪下可以唔覺就成個下晏.... ...
舊屋村??咪即係我住果頭....
haha...大把野行....做下街童都得呀...

蘇屋村又話拆,又係時候去懷舊一下。

中區警署活化計劃

引用:
原帖由 workhard 於 2008-7-16 10:29 發表

haha~原來大家都係表面年輕,內裡戀舊 ge~
原本大家都喜歡中上環...太好了
咁大家都要留意一下中區警署...有活化計劃
為了保存具有歷史價值建築群, 行政會議通過將舊警署定為法治博物館,由同是設計北京「鳥巢」的瑞士設計師赫爾佐格設計。內容包括:
1. 大幅調低計劃興建的演奏廳及黑盒劇場會縮小,其中演奏廳的座位由500個縮減至350個。
2. 取消興建瞭望台和調低建築物的高度和大小
3. 設計更具香港特色

中區警署能否成功活化...就要看時間

http://hk.news.yahoo.com/article/080715/3/770q.html

引用:
原帖由 ivychan610 於 2008-7-16 15:46 發表

原本大家都喜歡中上環...太好了
咁大家都要留意一下中區警署...有活化計劃
為了保存具有歷史價值建築群, 行政會議通過將舊警署定為法治博物館,由同是設計北京「鳥巢」的瑞士設計師赫爾佐格設計。內容包括:
1. 大幅調 ...
希望唔好搞到不倫不類就好啦
有時唔係保留外面就係活化……
諗起赤柱既惠康同美利樓,都真係幾可惜
We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars.

馬灣啦
可以近距離見到青馬大橋,環境又清幽,遲的馬灣公園內的挪亞方舟落成,肯定有一定吸引力

馬灣公園的介紹
http://www.shkp.com.hk/zh-hk/scr ... l.php?press_id=3740

舊屋村幾好啊

東平州都唔錯,遲的有時間post番個遊記

邊 d舊屋村有地道風味 d ?
XD

換翻本睇下先

超過 80 個本地玩點:
6 個生態遊園地
12 個有機‧消閒‧玩樂農莊
3 大公眾騎術學校
7 大水陸戶外營地
11 條文物路線
5 大民間節慶活動
4 個奇石怪島

2 個印花 + $10
換購方法
‧剪存 2008 年 12 月 19 日至 2009 年 1 月 23 日期間 (第 159 至 164 期 ),刊於 U Magazine 內任何 2 個不同期數的《Weekend Bible》印花。
‧連同印花加 $10,即可於 2008 年 12 月 26 日至 2009 年 1 月 29 日期間到指定的 OK 便利店換購《Weekend Bible》乙本。
‧每人只限換購一套,先到先得,換完即止。
‧影印本無效。
‧只限港澳居民換購。

發新話題
瀏覽我們
  • facebook instagram  weibo
 U Lifestyle      Beauty      Food      Know