遊玩情報     香港周圍遊     遊記     周末去邊度     特集     旅遊貼士    
發新話題

[經驗分享] 香港最靚看日落的地方

香港最靚看日落的地方

呢兩個係我的心水選擇:

1. 元朗流浮山:係天水圍西鐵站有巴士去,係個度可以看到太陽下降時與深港西部通道連成一線,與沙灘及蛇口構成好靚既圖畫,看完日落後還可去附近食海鮮/燒蠔仔

2. 大澳碼頭:位處香港極西的地方,大澳碼頭有機會看到水平線的日落,之後亦可以返大澳市食海鮮。

之前最愛在呢兩個地方影日落,放放相先:

大澳碼頭:

流浮山:

大家仲有無其他心水?
我哋又嚟跳出香港!
靚到dum一聲囉!

我只係南丫島睇過~
都ok 架~

附件

傻瓜機影的~當然冇專業相機影得咁靚~

睇完d相,搞到我都好想去一次流浮山或者白泥啊!
不過對港島人如我,又真係好遠……

回復 4# Dorothy 的帖子

告訴你一個秘密.....其實我也是港島人.......呵
香港島的話....在山頂旁的龍虎山看也是一絕
我哋又嚟跳出香港!

回復 4# Dorothy 的帖子

係ar.. 對於港島人而言, 流浮山或者白泥都很遠...
或者試一試山頂
甚或至試下去鯉魚門燈塔
係九龍...
乘港鐵觀塘線至觀塘站A1出口,乘坐九巴14C前往....
靚景一流
唔想睇日出...可以揀睇日落tim....
總之, 一個字: 正!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

元朗白泥都ok嫁!不過好似得一架小巴可以入到去,不過唔記得幾多號lu。比流浮山再入少少。

我知道油塘 MTR A 出口沿華人墳場行 30 分鐘會去到魔鬼山山頂,都係好靚 ga~

TAIPEILOVER 啲相影得好靚...

我覺得睇日落最靚嘅地方, 喺煎魚灣, 詳情可以睇呢度:  http://www.afcd.gov.hk/tc_chi/co ... vis_cam_cam_38.html

不過我影日落唔靚啦, 去到現場睇真喺好靚, 而且喺香港最西邊嘅地方, 再過少少就喺澳門。我好鍾意呢個地方, 有次去紮營, 過一星期又心思思再去紮多一次.

我屋企個騎樓都睇到o下日落, 呢張相係用手提電話影o既 :

澳門日落

引用:
原帖由 QQQQ 於 2008-7-17 18:15 發表
我屋企個騎樓都睇到o下日落, 呢張相係用手提電話影o既 :

QQQQ你係住華富村的?
我哋又嚟跳出香港!

哈哈哈哈,  哈哈哈哈!

其實, 下白泥都是日落勝地   

下白泥位於流浮山西南面,遠眺深圳蛇口,沿岸海灣一帶是遼闊的魚塘,既是淺灘亦是紅樹林,加上夕陽在水面的光影,便構成了一幅浪漫醉人的圖畫。不少情侶專程黃昏時到這裏拍拖看日落,那景色的確比「鐵達尼號」來得更加浪漫。   

下白泥
地址:元朗流浮山下白泥
交通:於元朗市泰豐街乘33 專線小巴,過了流浮山迴旋處,於泰國廟或鴨仔坑下車便可。
貼士:觀日最佳位置有二
(1) 下白泥沿岸淺灘
(2) 下白泥深灣路與稔灣路交界的避車處

photo come from: 元朗遊記

A friend in need is a friend indeed.

青馬橋看日落也不錯

Source: Po  Po's Public Gallery (http://picasaweb.google.com/pkyu5245/PllGkK)

馬鞍山海濱公園都睇到日落 wor~

附件

龍鼓灘金黃色日落

最喜歡去屯門龍鼓灘看日落,拍出來的相都幾好 Feel!

白下泥都O.K GA

果然係靚!
話晒都去過流浮山好多次,但咁靚既日落,真係難得。

在青山公路,大欖涌付近叫沙倉的地方望向機埸那邊,看個曰落好覩的呀!那處天連海,海連天,有另一種味道,有空去看看,冇推介錯的.

回復 1# taipeilover 的帖子

係流浮山 下白泥 影日落 好靚架...
因為個度近海....同埋有d "白鷺" 好似係
加影埋個d 小小的樹木...
點影都係一個美景!!!

world cup 2010

do you want to go ?

回復 21# nancy5506 的帖子

I would like to visit there.

香港區近中華廚藝學院(我搭巴士經過嘅)都可以見到,都唔錯喎…

版版的照片好漂亮~~
謝謝提供~~

列入下次行程

發新話題
瀏覽我們
  • facebook instagram  weibo
 U Lifestyle      Beauty      Food      Know