幾日打算同D FD去澳門, 有咩地方係必去必食的? - 澳門旅遊 - U Travel 旅遊論壇 ::台灣,日本,韓國,英國,新加坡,澳門,自由行::旅遊討論區
遊玩情報     香港周圍遊     遊記     周末去邊度     特集     旅遊貼士    
發新話題

[活動] 幾日打算同D FD去澳門, 有咩地方係必去必食的?

幾日打算同D FD去澳門, 有咩地方係必去必食的?

幾日打算同D FD去澳門, 有咩地方係必去必食的?我之前睇過d magazine, 介紹過一個叫
“天幕”
既地方? 大家又知唔知係咩黎?
你可以去澳門既大三巴, 留意下周圍的街道, 因為澳門的街道都幾特別. 至於食方面, 你可以去九如坊, 去官也街食豬扒包. 而“天幕”係新濠的其中一個景點, 係立體片的, 咁岩新濠6月1日開幕, 你6月去的時候可以順道去睇天幕.

建議如下, 希望 0岩用 !
澳門市中心, 吃盡各或各樣葡國菜及地方小食
新馬路即澳門市中心, 人山人海的地方(新馬路福隆新街(手信街), 議事亭前地廣場, 大三巴, 炮台, 澳門博物館)
澳門博物館~砲台~大三巴~議事亭
行出新馬路手信街斜對面是議事亭, 議事亭附近出名食店(義順炖奶,禮記士多, 頤德行李康記豆腐花等), 靠左可直達大三巴, 大炮台取景拍照
澳門旅遊塔 玩百步登天/笨豬跳/高飛跳/空中慢步
澳門的海事博物館, 在媽閣廟對面, 認識澳門古時的小漁村文化位於媽閣廟的左手邊有
1.       葡式餐廳一定要食,價錢合理又好味
2.       嚨喉大門口坐纜車到東望洋塔, 影相必到, 風景十分靚

引用:
原帖由 bonbonchu 於 2009-6-1 00:07 發表
你可以去澳門既大三巴, 留意下周圍的街道, 因為澳門的街道都幾特別. 至於食方面, 你可以去九如坊, 去官也街食豬扒包. 而“天幕”係新濠的其中一個景點, 係立體片的, 咁岩新濠6月1日開幕, 你6月去的時候可以順道去睇 ...
我都會計劃去九如坊, 因為聽人講佢D木康蛋糕係OK.好想去試下; 而大三巴都係我必去既景點. BUT我想知新濠係咩黎? 同埋起邊???

引用:
原帖由 emmapig 於 2009-6-1 00:08 發表
建議如下, 希望 0岩用 !
澳門市中心, 吃盡各或各樣葡國菜及地方小食
新馬路即澳門市中心, 人山人海的地方(新馬路福隆新街(手信街), 議事亭前地廣場, 大三巴, 炮台, 澳門博物館)
澳門博物館~砲台~大三巴~議事亭
行出 ...
我會於澳門STAY 2, 我想最後至買手信, 而走的時候會起氹仔, 因為打算買金光船票走, 聽聞咁樣會平D…亦因為咁, 所以我想起氹仔到買手信, 你知唔知道氹仔邊到可以買手信?

官也街都有手信買的! 另外, 果到有間叫木偶餐廳, 值得一去!
新濠係澳門既新賭場, 係氹仔果邊, 威記附近, 都幾大下, 我知佢會6月1日開, 其他就唔係好清楚, 我上個月去的時候, 佢仲未開…

引用:
原帖由 Guest from 61.244.122.x 於 2009-6-1 00:17 發表
原來新濠係新賭場…澳門愈黎愈多賭場WOR…
新濠除左賭場, 仲有天幕可以玩…………

引用:
原帖由 emmapig 於 2009-6-1 00:14 發表
官也街都有手信買的! 另外, 果到有間叫木偶餐廳, 值得一去!
新濠係澳門既新賭場, 係氹仔果邊, 威記附近, 都幾大下, 我知佢會6月1日開, 其他就唔係好清楚, 我上個月去的時候, 佢仲未開… ...
yeah! 可以走的時候至買手信, 唔駛拎住周圍走~~~~

引用:
原帖由 bonbonchu 於 2009-6-1 00:20 發表

新濠除左賭場, 仲有天幕可以玩…………
咁天幕姐係黎黎?

圓形劇場「天幕」是新濠天地的建築地標。10分鐘的精彩娛樂表演講述了龍珠和它賜給四大龍王神秘力量的故事,這四大龍王分別帶著觀眾們一起體驗奇幻的感官歷程

如果鐘意海洋生物的一定會大開眼介哦!!!

其實我本人就覺得佢似太空館多D
大家覺得似唔似AR?
引用:
原帖由 Guest from 58.153.107.x 於 2009-6-2 22:51 發表

有冇相睇???

係係唔係好似呢?

又真係幾似太空館WOR

大家介紹的好詳盡,快來MEMO一下,謝謝分享

發新話題
瀏覽我們
  • facebook instagram  weibo
 U Lifestyle      Beauty      Food      Know