遊玩情報     香港周圍遊     遊記     周末去邊度     特集     旅遊貼士    
發新話題

東京博天神拉麵

東京博天神拉麵

作者:Yee
拍攝地點:日本東京
食物:天神拉麵

今次去東京, 都係以食為主, 購物反而其次....7 日行程最好食的拉麵係 "博多天神"  ﹐是來自九州福罔, 店內用壓力鍋迫出豬骨的骨髓濃味做湯底, 真係好好食........   我食那間位於新宿區西新宿, 又便宜 (只售 500 yen), 加麵不另收費, 師傳又親切...有機會會食多幾次.....  

反而另一間拉麵痁 "麵屋武藏" ....... 佢亦都位於新宿區西新宿,湯底不是用豬骨,而是東京醬油的,聴說湯底係無用任何化學調味料囉.... 唔好以為店門前有人排隊就係好食, 其實我覺得係一般, 拉麵內會有一嗰嚿肉,它就好以東坡肉咁,咁當然無東坡肉咁好食啦,但夠腍囉,但以一碗約 (1,000yen) 來說, 我覺得不值...

最最難食的拉麵痁....是位於池袋, 店名係 "節骨", 它的拉麵舖上一層油, 好肥膩...不會再去食

附件

博多天神 - 豬骨濃湯拉麵.jpg (704.51 KB)

好食又抵食的博多天神麵

博多天神 - 豬骨濃湯拉麵.jpg

博多天神 - 店舖.jpg (571.72 KB)

位於新宿區的博多天神

博多天神 - 店舖.jpg

麵屋武藏 - 東京醬油拉麵.jpg (868.73 KB)

拉麵內的一舊肉,不是人人喜歡

麵屋武藏 - 東京醬油拉麵.jpg

麵屋武藏 - 店舖.jpg (772.35 KB)

經常大排長龍的麵屋武藏

麵屋武藏 - 店舖.jpg

節骨 - 拉麵.jpg (842.27 KB)

我不大喜歡的節骨拉麵

節骨 - 拉麵.jpg

節骨 - 店舖.jpg (1.16 MB)

位於袋的節骨

節骨 - 店舖.jpg

本帖最近評分記錄
新宿的博多天神拉麵真是使人有多回憶啊~~

發新話題
瀏覽我們
  • facebook instagram  weibo
 U Lifestyle      Beauty      Food      Know