租車西寧至拉薩 - 青藏 - 中國旅遊 - U Travel 旅遊論壇 ::台灣,日本,韓國,英國,新加坡,澳門,自由行::旅遊討論區
遊玩情報     香港周圍遊     遊記     周末去邊度     特集     旅遊貼士    
發新話題
打印

[交通] 租車西寧至拉薩

租車西寧至拉薩

我跟兩位朋友一行三人打算租車由西寧出發住拉薩遊覽, 有些問題希望大家可以幫幫忙!!
1. 網上見有遊人會先於西寧租車至格爾木, 再於格爾木租吉普車至拉薩, 這方法好嗎? 還是可以由西寧就可以租吉普車至拉薩??
2. 到西寧才找租車會否太困難? 因為我們都沒有相熟司機,又怕打電話租車會不太可靠加溝通唔到..(因我們三位的普通話都唔係太好..)

回復 1# hoie 的帖子

1. 咁會平d lor, 因為西寧至格爾木可以租房車, 好似 $1000 左右(可能唔太update)

2. 不會, 不過一定要check 清楚有無正當牌照, 當然最好係網上 search 下資料先啦

再唔係, 你看下人地的Blog, 可能有一些好司機推介

TOP

格爾木進藏的車其實沒有西寧的多, 租車去格爾木, 再租吉普車由格爾木去拉薩的價錢其實唔會慳好多, 反而有少少麻煩.

一輛吉普車一般可以坐四個人, 每人可以多一兩百蚊.

TOP

發新話題
瀏覽我們
  • facebook instagram  weibo
 U Lifestyle      Beauty      Food      Know