遊玩情報     香港周圍遊     遊記     周末去邊度     特集     旅遊貼士    
發新話題
打印

[經驗分享] 回來了

回來了

我今次的NZ南島+小小澳洲之旅都尚算順利完成. 大部份的日子天氣都算唔錯. 只係有兩三日下雨. 但就係呢兩三日, 結果, 行唔到MT COOK 步道, 冇得出海賞鯨 (因太大浪). 就差D 玩唔到熱氣球, 幸好第日好天, 不過就要比貴D, 因為原本那間第日FULL 了, 好彩INFO CENTRE 幫我地搵到另一間公司.

NZ 南島好靚, 好舒服. 最開心係可以順利坐直昇機在FOX GLACIER 降落後, 再在冰川上行O左2.5小時. 呢個係我出發前最想成行的活動. 第一次坐直昇機, 有D緊張, 但好興奮. 唔好睇少呢2.5小時在冰川上步行呀, 我在最後一段回程上斜時, 簡直覺得辛苦極了, 心只想快D捱埋佢, 而且好彩有支冰扙借下力, 如果唔係, 我都唔知點捱. 完成後, 我地都覺得選直昇機+行係非常正確的. 如果選行HALF DAY 那種 (沒有直昇機), 要行4小時, 我一定捱唔住了. 況且個guide同其他外國人, 個個身材高大, 只有我兩最細粒, 而且佢地個個都唔等人 (只有一個意大利女仔比較好d, 時不時都望轉頭睇下我地點, 問下我地 o 唔 ok.) 第日起身, 我兩就知味道, 大家對大睥都非常酸軟, 行路行到就住就住, 一上下樓梯就好難頂.

講住o甘多先, 我未完全回魂呀 !!
哇,好似好辛苦咁呀!
沿路風景靚唔靚呀?
哈,等你回魂先再同我地分享啦~~~
八月は夢花火 私の心は夏模様 ~井上陽水 「少年時代」

TOP

咁你快d回魂啦!我好想睇下d冰川相

TOP

見你O甘心急, 比住幾張冰川相你睇住先啦 !













TOP

嘩! 好正喎, 有無融左好多呀? 係咪好似行山咁?苦辛嗎?有幾好玩?講黎聽下呀!
 

TOP

發新話題
瀏覽我們
  • facebook instagram  weibo
 U Lifestyle      Beauty      Food      Know