遊玩情報     香港周圍遊     遊記     周末去邊度     特集     旅遊貼士    
發新話題

LOMO

LOMO

LCA 太貴啦 , 有冇 35 mm 又唔會太貴ge 好 Lomo 機推介?因為 35 菲林 機除左 4格  ,fisheye 同 golden half 好似真係冇咩款 wor , Holga 換 35菲林又失真....
似乎想洗少d 錢都係冇得玩 lomo
可以試下 AK 18 或者Fed 5 某d model..
另外, waiwai 自己 reload 菲林都 ok架,鏡頭 17mm 夠哂wide ,上網bid 都係$100 蚊部左右,不過要買襯手,聽聞都係唔再出果系列d friend 黎架

聽人講 8m 都ok嫁, 上網bid都係幾百蚊...
不過如果你係中左LCA毒的話... 都係買返LCA吧啦

唔上網 bid 得唔得 ar ? 因為我都係信唔過 d interent 野 ~~~~
街舖有冇得賣?

引用:
原帖由 workhard 於 2008-7-7 10:20 發表
唔上網 bid 得唔得 ar ? 因為我都係信唔過 d interent 野 ~~~~
街舖有冇得賣?
唔上網bid就要去pageone果d地方買lomo牌子本身出既機
都有LCA既...不過缺點都係貴 = =

fed 5 好似ok wor , 其實價錢大概幾多? 你知啦 , 上網 bid 真係全佢開~~
同埋呢  ,fed 5 同 lca 有咩唔同呢?
我諗 lomo colorsplash flash 應該可以用o係 fed 5 ga ?

上網買最大問題係部機個Condition,有d無問題,有d就可能會漏光(問題已經算小),價錢可能好平,但隔山買牛好難講.
LCA俾人炒到賣晒,以前上網買都係幾百蚊,宜家真係買唔落手.

LCA 街價 1 set 1900 ..... 所以我唔捨得買.......

引用:
原帖由 workhard 於 2008-7-10 12:18 發表
LCA 街價 1 set 1900 ..... 所以我唔捨得買.......
正常人都唔捨得買既
不過如果你自己唔熟, 唔想上網bid
又驚買返黎冇保養就冇法子囉~~

講到尾..玩具機是一項燒錢玩意.....
引用:
原帖由 workhard 於 2008-7-10 13:15 發表
講到尾..玩具機是一項燒錢玩意.....
係呀…
到要買菲林同晒相就更加貴

冇錯~ 所以我至好 insist 買 35mm , 其實部 holga 我由始至終都睇中,只不過 120 .唉....都係忍手啦.....菲林超貴,晒相仲貴.........仲要唔知邊到晒 tim.......

引用:
原帖由 workhard 於 2008-7-11 10:19 發表
冇錯~ 所以我至好 insist 買 35mm , 其實部 holga 我由始至終都睇中,只不過 120 .唉....都係忍手啦.....菲林超貴,晒相仲貴.........仲要唔知邊到晒 tim.......
其實Holga而家出左35mm版喎

但係 35 version 唔得 wor , 冇晒 holga 相四角漏光 ge 特點 , 有 dd 夾硬.....所以都係唔得呢~

引用:
原帖由 workhard 於 2008-7-11 12:57 發表
但係 35 version 唔得 wor , 冇晒 holga 相四角漏光 ge 特點 , 有 dd 夾硬.....所以都係唔得呢~
咁呀…唔想上網bid唯有揀LCA~~
(好明顯我係度放毒 )

發新話題
瀏覽我們
  • facebook instagram  weibo
 U Lifestyle      Beauty      Food      Know