遊玩情報     香港周圍遊     遊記     周末去邊度     特集     旅遊貼士    
發新話題
打印

[交通] 青海西寧出發往拉薩的火車票。

青海西寧出發往拉薩的火車票。

4月頭容易買到嗎?
還沒到旺季, 應該不難買到吧, 可以打去中國鐵路問下
地址:九龍紅磡火車站G14號鋪
電話:22641314

TOP

只可以查詢廣洲開出的火車,西寧沒辨法知道

TOP

唔知呢個 website 幫唔幫到你
http://train.tielu.org/

TOP

Thank you 可是沒有車票的預售情況

TOP

一般來說, 四月份由西寧出發的火車不難買, 而且由西寧到拉薩, 有七班火車 (一日四班, 另一日三班), 所有入藏的火車必經西寧。

四月頭應該可以買到翌日車票, 但到了五月旺季開始, 就會較難買票, 我朋友上年五六月, 要等四五日先買到。

另外, 紅磡的中鐵只可以買到廣州至拉薩的火車票, 不能買西寧至拉薩的。在紅磡中鐵買票的話, 手續費為HK$100, 春節期間為HK$150, 另外要以港幣付錢, 佢哋的兌換率唔係好好, 通常你會再蝕少少, 即係每一張飛, 平均手續費約HK$130(平日) 或 HK$180 (春節).

如果太擔心買西寧車票的情況, 其實可以叫旅行社代購, 但手續費方面, 要太概50至100元, 按不同月份來收取。

TOP

旅行社代購,但問了好幾間香港的旅行社都沒有代購,請問有沒有好的介紹?

TOP

另外朋友考慮選擇蘭州,蘭州的車票會比西寧易買嗎?

TOP

引用:
原帖由 Guest from 129.192.196.x 於 2009-3-30 14:03 發表
請問有沒有香港的旅行社代購西寧到拉薩火車?

查詢西寧曹家堡机场到西寧火車站? 的士? how long it takes?
看來沒有,可能PAZU 有窿路會知wor

至於西寧問題,西寧機場和市中心一樣,都是很細,機場只有兩個停機位.從機場到市中心,有大巴直出火車站,車程約30分鐘.
價錢不記得了, 不過唔會貴得去邊

TOP

香港無任何地方可以買到西寧火車票的, 就算旅行社也沒有這種服務. 要聯絡當地的旅行社先得.
呢度唔方便直接貼上旅行社資料, 如果有需要, 可以PM問我。

TOP

有時隨時上TRAVELUSB問我, 或者加我的MSN吧.
發新話題
瀏覽我們
  • facebook instagram  weibo
 U Lifestyle      Beauty      Food      Know