2009 墾丁音樂季 - 台灣旅遊 - U Travel 旅遊論壇 ::台灣,日本,韓國,英國,新加坡,澳門,自由行::旅遊討論區
遊玩情報     香港周圍遊     遊記     周末去邊度     特集     旅遊貼士    
發新話題

[行程] 2009 墾丁音樂季

2009 墾丁音樂季

開始賣飛喇~~~
有冇人有興趣呀?
XD
墾丁呢排好多人講,電影效應真係唔可以睇少,一套海角七號就令到咁多人對呢個地方重新認識,而家淡季,去台灣都好抵,不過,唔知呢個音樂季係乜,可否講多d黎聽下?係咪好多勁人出席? 當地係咪勁熱鬧?

聽講好多台灣人都當墾丁音樂季係個party咁,一班人齊齊聽音樂齊齊玩~
好開心,我覺得香港既wild day out都無咁好玩~
八月は夢花火 私の心は夏模様 ~井上陽水 「少年時代」

睇下呢度啦
http://www.travelusb.com/taiwan/music/

另外,港龍做緊 $ 950 一位來回高雄機票,不過位唔多,要買趁手。

有無人去過墾丁音樂季?分享下呀! 有無相睇?

最新消息係....
春浪只係搞4月4號一場音樂會。

呢個係暫時既 line up

春浪音樂節 有五月天

墾丁吶喊有黃立、楊乃文,伍百,陳昇,A-lin,林曉培,大嘴巴.....

【4/3節目表】【4/4節目表】
    表演時間
        表演者
       表演內容
          備註
19:00~19:30新秀海角樂團LIVE BAND 
19:30~20:00大嘴巴  
20:00~21:00頑童饒舌表演 
21:00~22:00街舞饒舌表演100位舞者上場炒熱全場
22:00~23:00MACHI(麻吉)歌曲演唱  
23:00~24:00黃立行 歌曲演唱  
24:00~01:00DJ CHICANO+ MC張兆志
派對時間50位舞者
01:00~03:00美國嘻哈嘻哈派對英國百大前10
03:00~04:00DJ  WOODY+ MC TONY
派對時間50位舞者

表演時間

表演者

表演內容

備註

16:00~17:00陳熙LIVE BAND 
17:00~18:00ELIZA一粒沙LIVE BAND 
18:00~19:00TIZZA BACLIVE BAND 
19:00~20:00旺福 LIVE BAND

+歌曲演唱

20:00~21:00ALIN 歌曲演唱 
21:00~22:00動力火車歌曲演唱  
22:00~23:00林曉培歌曲演唱 
23:00~24:00楊乃文歌曲演唱 
24:00~01:00陳昇歌曲演唱 
01:00~04:00羅百吉派對時間

最新「墾丁春吶」既 line up ar

我已經訂咗機票嘞 !會2號半夜去,因為驚真係會好多人。(我有個台灣朋友話佢上年去過,好塞車,結果入唔到場)

有冇人會去呀,一齊玩吖!

我都訂左喇。
不過今年得番 5 場 ,你會睇邊場呀
另外交通問題,我都覺得好煩,好難 predict 咁既-_--
XD

http://springscream.hotkt.com/

得番 春浪音樂節 、 墾丁海洋音樂節 、 激音改造、 春天吶喊、  春浪恆春電音 呢幾場
XD

你終於決定去啦?買左飛啦?去幾多日?
我會睇4月4號的春浪音樂節,另外睇下3號或者5號去下正牌的春天吶喊啦!

係呀,我都聽到台灣的人話會好塞車呀,如果時間太"mun",可能連會場都入唔到。我估今年人潮可能集中在3,4號啦。因為驚塞車,所以我book咗2號晚機票呀,半夜三更入去,應該ok卦!同埋仲係港龍特價飛,抵d嘛!

我同朋友都係坐港龍,但係 3 號朝早先到呀,而家好驚塞車塞到悶.....
你買左演唱會飛未呀?我買左春浪,春吶而家又無得 online credit card payment(3 月 14 號 hot 墾丁先有得 credit card payment ), 變相而家仲未 confirm 到所有行程。
另外,我呢一團無人識駕車/電單車,去到墾丁都唔知會唔會變左 handicapped.
XD

我都係諗住買春浪呀,不過唔知點解,成日都入唔到比錢果個page, 依家諗住搵民宿買。春吶就諗住去到先現場買啦,3號或者5號,應該ok卦!

你地一共幾多人呀?住邊頭?睇下夾唔夾到一齊玩、一齊食啦!我同朋友2個人,頭幾日住後壁湖,最後一日住船帆石,我朋友有車牌,不過話考咗牌幾年後都未揸過車,必要時都可以幫到手卦!

同埋我諗住租電動自行車,好似可以方便d咁,睇下啱唔啱駛:
http://hartford.dotzing.com.tw/webpage.php?div=div_3&wid=3_9

係呀......  
春吶 walk in 都 ok ?我地想試下 camping, 所以好想比錢租左個營先(驚死無咁),不過而家都未 open for visa payment.
我地 6 個人 呀,頭幾日住大街,之後住鵝鸞鼻。咁你地會唔會朝早 plan 下行程?

哈哈,果種車我聽過有人講大街去鵝鸞鼻既話,可能唔夠電,中途要換。所以我地都係考慮中
XD

會呀會呀,個人想到之處:

1) 龍磐草原 - 睇日落
2) 萬里桐
3) 恆春古城一週
4) 後壁湖漁港食生魚片
5) 星砂灣
(鵝鑾鼻、船帆石、貓鼻頭去concert / 住都去咗)

另外你地會唔會想去海生館呀?

有呀,我地想去海生館多d
有朋友話後壁湖漁唔係咁好食架喎

船帆石有咩玩呀
XD

唔係喎,後壁湖我去食過2次架嘞喎,好ok 架喎!順道可以去尋找星沙灣,可看看以下blog:
http://blog.yam.com/hsien28/article/16949264

多謝推介。

14 號 confirm 買到春吶 3 days pass 之後再認真 plan 下行程先。
XD

船帆石其實冇乜特別野玩,果個好似人頭的石頭叫做係墾丁的地標之一啦!如果好彩的話,可能會遇見有人在石頭上面跳崖 (hehe, 我自己上次就跳過呢!)

另外果樹有個香蕉灣,睇日落都好靚!

回復 20# luen 的帖子

咁你下次跳既時候,記得 call 我地( joking )
XD

Hihihi, 我春吶回來了!

非常開心非常high, 沒有看到報章等等誇大的噎Party!!只有喜歡音樂以及大自然的好朋友!

好攰,遲d執好d相再同大家share!!

發新話題
瀏覽我們
  • facebook instagram  weibo
 U Lifestyle      Beauty      Food      Know