遊玩情報     香港周圍遊     遊記     周末去邊度     特集     旅遊貼士    
發新話題
打印

[景點] Paris 玩厭了嗎?? 無可能o既~~

Paris 玩厭了嗎?? 無可能o既~~

Paris 玩厭了嗎?? 其實我真係唔會厭,出名的景點,我真係可以一睇再睇,仲有,咁多間museum,又點會行得晒呀?!?! 再唔係到街上的cafe坐下,see-and-to-be-seen感覺一流!

雖已第3次到Paris觀光,大路的景點依然想再次一遊,當給自己新買的相機練習一下;另外,我想介紹幾個並非熱門的地方,等大家下次再去Paris時不要再問「又去Paris?!?」

Cimetiere du Pere Lachaise (拉雪茲神父墓園)

Lonely Planet 形容為「可能係世上最多遊客去的墳場」,只因它長埋了許多世界有名之士,我識的有Chopin, Edith Piaf, Oscar Wilde, Jim Morrison ... 我見識淺薄,係咁多。
睇LP, Oscar Wilde 及 Jim Morrison的墓地故事,真的好有趣。
此亦係電影「我愛巴黎」的取景地。平時亦有好多巴黎人會到此散步、冥想。
我找此地方的資料時,發覺其website非常非常實用/好用,竟然有virtual tour添!實係「世界上資料最豐富的墳場」!


墓園正門


寧靜 ...


王爾德長眠之所

Website:
http://www.pere-lachaise.com/
How to go: Line 2 Metro Philippe-Auguste

Canal St. Martin (聖馬丁運河)

運河在法國拿破倫時代建造的,現在在東站附近,地鐵 Line 2, 5, 7 Metro 站Jaures 至Place de la Republique 一帶。係巴黎人遠離遊客的一個私密地方,河兩岸有大樹 (好遮蔭!),有小橋 (好休憩!),附近皆為巴黎人「生活感重」的地方,有公園、學校、cafe。我介紹大家可到近Metro站 Chateau-Landon 一段走走,因為那裡有幾條綠色的鐵拱橋及水閘,走到高一點的橋上,可以把幾條橋攝入鏡頭下。那裡亦是<天使愛美麗>其中一幕取影之地。




巴黎人就係好喜歡在河兩旁hea ....

Flea Market (跳蚤市場)

對上一次話要去,但就唔o岩時間,因為Flea Market通常都係Saturday / Sunday / Monday先開,今次我終於有機會喇!
PARIS 有三大跳蚤市場,北邊的 Marché aux Puces de St Ouen(4 號地鐵PortedeClignancourt)、南邊的 Marché aux Puces de la Porte de Vanves (13 號地鐵Portede Vanves)和東邊的 Marché aux Puces de Montreuil(9 號地鐵Porte de Montreuil)。

全世界最大的跳蚤市場就是位於巴黎北邊的聖圖安跳蚤市場 Marché aux Puces de St Ouen。交通算方便,就是
4 號地鐵Portede Clignancourt,其實即出了巴黎市中心了。跳蚤市場面積非常大,劃分了約15個區域,新品中古貨物都有售賣。聖圖安跳蚤市場單張在大部分的酒店/hostel都可免費索取,出發前記得先做功課,看看自己想睇什麼,否則 .....
個人較喜歡庭園擺設部分,因為你在香港好難會見到一座座噴水池、盔甲等的巨型擺設嘛!





講住3個先 To be continued ....


[ 本帖最後由 kcgotravel 於 2009-2-2 16:04 編輯 ]
本帖最近評分記錄
  • Viviy 哩數 +3 我很贊同 2009-2-18 11:49
下,原來 jim morrison 都係0係Cimetiere du Pere Lachaise .....


巴黎,一生人應該要去一次。
XD

TOP

Oscar Wilde 真係一個不羈浪漫才子~~
果時睇我愛巴黎先知, 佢連個墓的custom 都咁romatic
而家仲會唔會見到有人kiss ar?

TOP

如果好似我咁係電影迷,聖馬丁運河一家唔好錯過!
提一提大家,如果去flea market就盡量小心D,因為好多小偷,仲有d青年係會好猖狂地攞全刀仔周圍行,佢好做咩,好明顯啦。總知自己小心財物,就行得開心啦!

TOP

發新話題
瀏覽我們
  • facebook instagram  weibo
 U Lifestyle      Beauty      Food      Know