遊玩情報     香港周圍遊     遊記     周末去邊度     特集     旅遊貼士    
發新話題

「入黎灌水吧」全球浪漫聖地好提議

「入黎灌水吧」全球浪漫聖地好提議

情人節就快到喇,對好 sweet 既情侶黎講梗係「天天都是情人節」,但係呢日點都唔可以 hea 過。有見及此,大家不如一齊吹下水揀定你地覺得咩地方又浪漫又適合慶祝情人節架啦。

我先揀一個喇, 話說N 年前比人話過「我來自蘇梅」,咁梗係揀過 Koh Samui 浪漫 resort 啦!

Villa Lawana
XD
去沙巴咩都唔做嘆幾日都唔錯.......

等我黎介紹個城市d 既地方啦~

日本名古屋市內的名古屋電視塔台被選定為「戀人的聖地」架,燈光璀璨,都幾浪漫既~

附件

credit: (C) 2004, Chubu District Transport Bureau

八月は夢花火 私の心は夏模様 ~井上陽水 「少年時代」

小樽出名浪漫,2月期間仲有雪燈之路tim,在燭光的昏暈下漫步運河兩旁,份外sweet~

台灣的彭湖.雙心石滬

你可能沒有到過七美,但是,你可能曾經為七美的「雙心石滬」發出驚嘆!一支入鏡在7-11中的兩顆心,浪漫的氛圍,促成當年夏日情侶朝聖的必經之地,它就是七美的雙心石滬。
 七美雙心石滬位於七美北岸,廣大黃棕色的粉砂性土壤,因土質透水性不佳,表層鬆散,經年受風吹雨打而致寸草不生,整個地形景色十分荒涼是澎湖的「月世界」。
 而頂隙公路北面的海崖下,有最具浪漫聯想造型獨特的雙心石滬,是七美島最具特色的人文景觀,也是澎湖種多石滬中最完整而美麗的一座。這個人造石滬以心心相印的優美線條,讓這古老的漁獲工具聲名大噪。
 石滬,乃是先民因應海域潮差大,利用石塊在沿海砌築出捕魚陷阱-石滬。這種原始博魚的方式,利用魚群沿石牆而游的特性退潮時把魚困在石滬中,就可以輕鬆入網,十分有趣。
 目前在五德、後寮、吉貝、二崁、七美、外垵、鳥嶼等地都保有相當完整的石滬,但大部分都有漁業權,遊客得在導遊帶領下才可前往撈捕。而這個澎湖海域傳統漁撈特色成為大受歡迎的觀光資源,恐怕是辛勤漁民壓根沒想到!

回復 5# so82021698 的帖子

嘿嘿,你講開又講,澳洲大堡礁都有個心形礁
台灣彭湖呢個似 coffee 面上既「拉花」多d 姐~~~但係都好有趣

for me, i think Dubai is one of the grand and romantic places for lovers to go.

我撐北京故宮

附件

香港萬宜水庫東壩上的弱波石好多情侶係度留過 love msg.

XD

引用:
原帖由 sophiasun 於 2009-1-15 13:58 發表
香港萬宜水庫東壩上的弱波石好多情侶係度留過 love msg.

萬宜水庫東壩, 真係好好feel wor..唔知邊個咁有心機畫咁多個心呢
不過, 要數香港凡之浪漫勝地都有不少, 我首推黃金海岸
我哋又嚟跳出香港!

布吉sala

布吉sala 套房有私人泳池,要浪漫,呢d設施唔少得

附件

SALA餐廳的屋頂用膳區

SALA餐廳及戶外泳池

SALA泳池別墅

花園泳池別墅內的浴室

花園泳池別墅

泰國華欣既Dhevan Dara Resort

華欣Aleenta

泰國我撐泰國華欣Aleenta的Pool suite, 一推門就是沙灘, 望住個海食早餐

AABB happy travel
http://hk.myblog.yahoo.com/AABB-happyTravel/

發新話題
瀏覽我們
  • facebook instagram  weibo
 U Lifestyle      Beauty      Food      Know