遊玩情報     香港周圍遊     遊記     周末去邊度     特集     旅遊貼士    
黃亞華小食店          更多吉隆坡景點
東南亞  /  馬來西亞  /  吉隆坡  /  美食  /  大排檔  /  餐廳   

必食燒雞翼

到吉隆坡旅遊,少不免品嚐當地美食。想體驗最地道的街頭美食,可以到亞羅街( Alor Street )。

這裏聚集了很多大牌檔小吃,營業時間由傍晚開始,一直到深夜,不論當地人還是觀光客都喜歡到此吃宵夜。大部分餐廳由華人開設,廣東話更是可以在此暢通無阻。

在亞羅街街尾有一家非常出名的黃亞華小吃店,招牌燒雞翼是必吃之選。原隻雞全翼塗上秘製醬料以人手炭火燒烤,隻隻燒到蜜糖色,吃入口充滿醬料的甜香以及炭火的焦香,鮮嫩多汁!吃雞翼同時,最好再叫一杯特製的青檸話梅汁來消消暑。青檸話梅汁味道似咸柑桔、酸中帶甜,內裏加入幾粒話梅,喝進口特別醒神,一天暑氣全消。


黃亞華小食店位於阿羅街街尾,偌大的招牌上有個米老鼠,一定不會認錯。

雞翼表面烤到泛出金黃色,焦香味四溢,咬下去鮮嫩多汁。只賣 RM$ 2.1一隻。

特製青檸話梅汁加入粒粒話梅肉,解渴消暑。

黃亞華燒雞翼加青檸話梅汁是來阿羅街不能錯過的美食,另外這裏更有燒魔鬼魚,值得一試。
地址
No.1, 2, 7, 9 Jalan Alor, Off Bukit Bintang, Kuala Lumpur
查詢電話
60 - 3 - 2144 2463
開放時間
17時00分 - 03時45分
開放提示
每隔週一休息
前往方法
  • 路線 - 電車
  • 乘 Monorail 於 Bukit Bintang 站下車,再步行約 6 分鐘。
景點標籤
東南亞   馬來西亞   吉隆坡   美食   大排檔   餐廳   

留言

1357924680  10 / 10 / 2011 05:31 PM
好吃到香港人都去吃
我的朋友去了吃, 又平又好吃, 令人開心
birmingham  04 / 08 / 2011 05:06 PM
很多書都介紹這間店
很多書都介紹這間店, 吃下去真的很不同, 很不貴, 又七十年代的燒法, 吃下去一流. 真的很多香港人都會特別來吃.
mandylsm  19 / 07 / 2011 05:54 PM
銷魂燒雞翼,我鍾意食
黃亞華小食店的招牌燒雞翼按書介紹,是以蜂蜜、麥芽糖、老抽、烤肉醬等調味醃製而成,師傅控制得宜,雞翼酥香肉嫩,色澤較深,但很味美。而且,串燒沙嗲也不錯,帶有花生香。
Chrisx  27 / 11 / 2010 01:20 PM
個個都話佢啲燒雞翼同青檸話梅汁好正嘅黃亞華小食店
餐廳格局有大排檔風味,室內冷氣開,哩度嘅燒雞翼真係非常出色,皮脆肉嫩,非常juicy,燒出嚟嘅色水亦都好靚,如鍾意食辣,配埋辣汁更加惹味!
福建炒麵,特色係用碳火再加埋用豬油炒,炒得的確有鑊氣,不過就無咩材料,仲反晒光咁,除了麵還是麵,除了油還是油,如果怕肥膩嘅話就建議唔好叫嘞!
青檸話梅汁,味道甜甜酸酸,真係有粒話梅喺杯嘢裡面,咁熱嘅天氣下飲一杯,消暑解渴,感覺好fresh,very good啦!
要彈一彈哩度啲員工都無咩禮貌,而餐牌係無標明價錢嘅,所以order前,最好先問清楚價錢先,以免事後引起無謂爭拗。
附近景點
會員上載的景點相片
相關博客文章
更多
旅遊資訊
旅遊快搜
吉隆坡的旅行產品
 
黃亞華小食店
暫無相關相片。
 
瀏覽我們
  • facebook instagram  weibo
 U Lifestyle      Beauty      Food      Know